Skip to main content

Ny doktorafhandling afliver myter om PCOS

Dorte Glintborg samler i sin doktorafhandling 14 års forskning i kvindesygdommen PCOS, der ifølge de nyeste tal rammer op til tyve procent af de danske kvinder.

Af Marianne Lie Becker, mlbecker@health.sdu.dk, 25-02-2016

Øget hårvækst. Uregelmæssige menstruationer. Cyster på æggestokkene.
Det er de tre symptomer, der karakteriserer PCOS, som står for PolyCystisk Ovarie Syndrom.
Af disse er især de to første generende for kvinder og grunden til, at de opsøger en læge.

Tidligere var mulighederne for en præcis diagnose dårlige, så mange fik PCOS-diagnosen på baggrund af blot et af symptomerne.
Men takket være Dorte Glintborgs forskning benyttes nu et standardiseret undersøgelsesprogram med blodprøver, som kan fortælle, om PCOS er den rigtige diagnose.

-Der er mange myter om PCOS, så det er vigtigt, at lægerne har kendskab til tilstanden og får undersøgt og behandlet kvinderne korrekt, mener Dorte Glintborg.

Brug for en kogebog

For ikke at overbelaste hospitalernes gynækologiske og endokrinologiske afdelinger, har de praktiserende læger brug for en kogebog, når en patient kommer ind af døren med mistanke om PCOS.

-Jeg har været med til at udvikle retningslinjer for hvilke blodprøver, der skal tages for at stille diagnosen og nogle retningslinjer for, hvordan patienterne derefter skal behandles. Og vi bliver hele tiden klogere, fortæller Dorte Glintborg.

Senest har hun kigget nærmere på de to foretrukne behandlingsformer og deres effekt på vægt. Kvinder med PCOS ofte p-piller for at sænke mængden af mandlige hormoner og kontrollere menstruationer, eller metformin, der traditionelt bruges til diabetikere, men som også har en god effekt på PCOS og ry for at kunne give vægttab.

Vægten i centrum

En af de store bekymringer hos patienterne er risikoen for vægtstigning ved p-pille behandlingen.

-Vi har set på, hvilken effekt metformin og p-piller har på vægten. Og set over et år tager patienter på p-piller i gennemsnit et kilo på, mens patienter, der får metformin, i gennemsnit taber sig tre kilo.

-Det er lavpraktisk og måske ikke banebrydende i videnskabelig forstand, men netop vægten har stor betydning for patienternes livskvalitet.

De sygeste først

I Dorte Glintborgs seneste studie er hun nået frem til, at en kombination af de to medikamenter i mange tilfælde vil være det bedste.
For ud over de gavnlige virkninger på symptomerne, giver en kombination i gennemsnit et vægttab på 1,9 kilo på et år.
 
-Det næste vi gerne vil finde ud af er, hvordan vi kan gruppere kvinderne med PCOS, så vi fortrinsvis ser de hårdest ramte på sygehuset.
 
Dorte Glintborg har sin daglige gang på PCOS-klinikken på OUH, hvor hun som endokrinolog samarbejder med gynækolog Pernille Ravn og dermed kan tilbyde en effektiv udredning og rådgivning om behandling til kvinderne.
 
Dorte Glintborg forsvarer sin doktorafhandling med titlen ”Endocrine and metabolic characteristics in polycystic ovary syndrome” fredag 26. februar på SDU i Odense.

Forskeren bag

Dorte Glintborg, Overlæge, Medicinsk Endokronologi

Læs mere