Skip to main content

2.5 mio. kr. til forskning i ny medicin mod aldersbetinget blindhed

Professor Uffe Holmskov har sammen med lektor Grith Sørensen og lektor Anders Schlosser, Institut for Molekylær Medicin på SDU, modtaget en Pre-Seed bevilling på 2.5 mio kr. fra Novo Nordisk Fonden til at udvikle et nyt lægemiddel mod aldersbetinget blindhed.

Aldersbetinget blindhed eller aldersrelateret makuladegeneration (AMD) opstår, fordi øjets nethinde med alderen udsættes for iltmangel. Dette udløser en uhensigtsmæssig vækst af blodkar i nethinden.  Patienterne mærker dette ved tiltagende læseblindhed. Hvis et blodkar brister kan tilstanden opstå mere akut. Hyppigheden af sygdommen stiger med alderen og ca. 12 % af befolkningen over 60 år har symptomgivende AMD. Flere går rundt med AMD uden at vide det, da generne i begyndelsen kan være beskedne.

Forskningsgruppen har sammen med forskere fra Nottingham Universitet vist at et biologiske lægemiddel rettet mod et bestemt protein (MFAP4), kan hæmme karvæksten som ses ved våd AMD i en sygdomsmodel.

”Vi vil meget gerne medvirke til, at vores forsøg hurtigt bliver omsat til en behandling, der kan bruges af AMD patienter, og bevillingen fra Novo Nordisk Fonden bringer os et skridt nærmere dette”, udtaler Uffe Holmskov.  Vi har nu mulighed for at humanisere vores museantistof, så det kan bruges til patienter med AMD.

”Der kan erfaringsmæssigt gå meget lang tid, før forskningen af denne type bliver omsat til behandling, men dette projekt udvikler sig meget lovende ” udtaler Lene Aarestrup Nielsen fra SDU Erhverv, som har deltaget i kommercialiseringsprocessen af projektet fra start. Hvis behandlingsforsøgene med de humaniserede antistoffer lykkedes, er det planen at etablere en start-up-virksomhed, som kan bære antistofferne til klinisk anvendelse. Start-up-virksomheden skal være med til at tiltrække opmærksomhed fra investorer og købere, og den del af  aktiviteterne har SDU Erhverv indtil nu stået for. For yderligere at styrke forretningsdelen knyttes Per Fischer Fra Fischer BioConsult nu til projektet.

Investeringsdirektør Stephan Christgau fra Novo Seeds udtaler: ”Vi er specielt glade for at se, at dette projekt, som var et af de første, som fik bevilling i vores exploratory pre-seed program, nu er kommet videre til en fuld pre-seed bevilling. Det har været spændende at følge processen, hvor gruppen har formået at udvikle et projekt, som i udgangspunktet var et spændende grundforsknings projekt, til et projekt som nu har et meget klart kommercielt potentiale”.

Redaktionen afsluttet: 06.11.2015