Skip to main content

Ny hypofyse-professor i Odense

Overlæge ph.d., dr.med. Marianne Andersen er ansat som professor og specialeansvarlig overlæge i hypofyse-, gonade- og binyre-sygdomme på Endokrinologisk Afdeling M på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

Marianne Andersen (51) har allerede i ni år arbejdet som overlæge på den endokrinologiske afdeling i Odense, hvor hun har haft ansvaret for sygdomme i de endokrine kirtler (de hormonproducerende kirtler hypofyse, binyrer samt gonader, dvs. æggestok og testikler).

Ved siden af arbejdet med patienterne er Marianne Andersen aktiv i flere forskningsprojekter. Professoratet skal styrke forskningen indenfor specielt mangel på hypofysehormoner efter strålebehandling. Men den fortsatte forskning skal også søge at afklare hvilke grupper af mænd, der har gavn af behandling med testosteron (mandligt kønshormon). Herudover vil fokus være på den meget hyppige tilstand, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), hvor kvinder ofte har uønsket hårvækst og uregelmæssige menstruationer. Disse kvinder kan have øget risiko for udvikling af type 2 diabetes mellitus (sukkersyge).

Lige nu er det et fem-årigt forskningsstipendium på 2,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, der muliggør forskning i blandt andet testosterons betydning for muskelfunktion, sukker- og fedt-omsætning hos mænd.

Marianne Andersen er forfatter til et betydeligt antal videnskabelige artikler, og hun formidler også sin viden videre i mere populær form, blandt andet i patientforeninger Hypofysenetværket og Addisonforeningen.

”Med ansættelsen af Marianne Andersen sker der en styrkelse af den højtspecialiserede funktion indenfor hypofyseområdet,” udtaler institutleder på Klinisk Institut, SDU, Niels Marcussen. ”Med ansættelsen af Marianne Andersen har Klinisk Institut nu 80 professorer, hvoraf hovedparten er ansat i kombinationsstillinger med OUH”

Marianne Andersen blev uddannet fra det daværende Odense Universitet i 1990. Hun forsvarede sin ph.d.-afhandling i 1998 og sin doktorafhandling i 2013. Hun blev speciallæge i medicinsk endokrinologi i 2002 efter en uddannelse på Odense Universitetshospital. Siden da har hun været meget aktiv i undervisningen af medicinstuderende samt af læger, der er under uddannelse til speciallæge i medicinsk endokrinologi.

Redaktionen afsluttet: 30.09.2014