Skip to main content

Hospitalsfysiker, ph.d. Helge Thisgaard er ansat som lektor i nuklearmedicin ved SDU og OUH

Ny lektor inden for nuklearmedicin

Helge Thisgaard har en ph.d.-grad indenfor målsøgende radionuklidterapi (strålebehandling) af cancer fra Københavns Universitet og kommer fra en kombinationsstilling som adjunkt og hospitalsfysiker på Odense Universitetshospital (OUH) og Syddansk Universitet (SDU). Han er desuden leder af Small Animal Molecular Imaging Unit under Danish Molecular Biomedical Imaging Center ved Syddansk Universitet.

Helge Thisgaard forsker i en ny type målsøgende kræftbehandling med såkaldte Auger-elektron-emitterende radionuklider. Disse radionuklider udsender kaskader af elektroner ved deres henfald, som under særlige betingelser kan være yderst skadelige for humane celler – og dette kan udnyttes til at ødelægge cancerceller.

De specielt udvalgte radioaktive isotoper produceres med en cyklotron på Nuklearmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital og bindes herefter til specifikke cancersøgende molekyler, som så testes i celleforsøg og tumor-bærende mus og rotter. Formålet er, at de radioaktive molekyler på sigt skal kunne injiceres direkte i blodåren på kræftpatienter, hvorefter molekylerne selv kan finde og dræbe cancercellerne – uden de kraftige bivirkninger man kender fra kemoterapi. De første lovende molekyler er allerede blevet udviklet og er nu under afprøvning i forsøgsdyr.

Redaktionen afsluttet: 16.07.2014