Skip to main content

- Vi har masser af plads til jer i EU

EU-kommissær Margrethe Vestager opfordrede studerende til at søge job i EU under sit besøg forleden

Af Stine Charlotte Hansen, , 06-11-2018

I løbet af de næste fem år går halvdelen af de danske EU-ansatte på pension, så vi får masser af plads til engagerede veluddannede fra SDU.

Med de ord sluttede EU-kommissær Margrethe Vestager en times borgerdialog på SDU d. 5. november.

Vestager var forinden blevet bombarderet med spørgsmål om alt fra hendes milliardbøde til Google, til hvordan EU vil løse problemet med, at virksomheder betaler forskellig skat i forskellige lande.

En forskel i folks hverdag

Kommissæren fortalte også om EU som karrierevej. Der er mange jobmuligheder, for i EU er der op mod 50.000 arbejdspladser.

Som EU-medarbejder kan man for eksempel sidde med Erasmusprogrammet, der gør det muligt for unge at tage på udvekslingsophold i andre lande. Man kan også arbejde med forskning inden for hormonforstyrrende stoffer.

- Det at arbejde i EU kan sagtens være superkonkret og med til at gøre en forskel i folks hverdag forklarede hun.

En del af fællesskabet

Studerende Mathilda Rasmussen sad blandt publikum. Hun var en af flere, som var nysgerrige i forhold til muligheden for at gøre karriere i EU.

- Jeg kan godt lide tanken om at blive involveret. Vores verden bliver mere globaliseret, og det er vigtigt at tage del i fællesskabet, sagde Mathilda, som studerer markeds- og ledelsesantropologi.

- Det kunne være spændende at se på de virksomheder, som kryber i skattely, og de problemer, der opstår med det. Jeg mener, at firmaerne skal leve op til deres ansvar og betale skat.

Blue Book Trainee

Kunne du tænke dig at vide mere om at blive trainee i EU?

Bliv klogere på Europa Kommissionens hjemmeside for Blue Book Trainees.

Moderator Peter Bro holdt styr på spørgsmål fra salen og bemærkede, at tiden løb. Vestager greb elegant hans bemærkning:

- Nu, du siger løber, får det mig til at tænke på de belgiske pommes frites. De er bare bedre. De bliver kogt to gange i oksefedt. Så har man brug for at løbe.

Hun forklarede smilende, at Bruxelles er en by, der vokser på en. Især når man som dansker er kommet sig over, at belgierne ikke har så strenge regler omkring byggeri, som vi har i Danmark.

EU smuldrer uden opbakning

Cecilie Sinding var kommet fra Campus Sønderborg for at opleve borgerdialogen. Hun håbede på, at Margrethe Vestager ville komme ind på, hvordan vi styrker demokratiet i EU.

Vestager berørte delvist emnet, da hun sagde, at hendes største håb for EU, er, at folk vil fatte interesse for det, og at EU’s demokrati bliver brugt, for ellers smuldrer det.

- Folk får hurtigt travlt med andre ting, når nogen siger EU, for eksempel ønskesedlen til julegaverne, spøgte hun.

Vi kan ikke løse alt alene

EU-kommissæren fandt hurtigt det alvorlige ansigtsudtryk frem igen og understregede:

- Vi behøver ikke sige EU. Jeg tænker mere på EU som en måde, vi sammen kan løse noget, som vi ikke kan løse alene. Hvordan finder vi veje til at løse problemet med global opvarmning?

- Kan vi for eksempel sende energi fra danske vindmøller til tyskerne, så de skruer lidt ned for deres kul, foreslog hun.

Billedet viser Margrethe Vestager under et oplæg på SDU

Som EU’s konkurrencekommissær står Margrethe Vestager i spidsen for 900 ansatte, der sammen med hende arbejder for at mindske ulovligheder og forvridende vilkår for virksomheder og forbrugere.


Lige nu har hun to trainees i staben, der i fem måneder arbejder i EU for en beskeden løn. Den ene sidder med konkurrenceret, den anden med pressearbejde.

- Der er ikke mange danskere, som melder sig til de trainee-stillinger, som hedder Blue Book Trainees. Men det kunne være en god ide at snuse til, før man går op til concours, som er testen, alle skal igennem, hvis de ønsker at søge job i EU, opfordrede Vestager.

Studerende inviterede Vestager

Det var en studerende, som inviterede Margrethe Vestager til SDU. Jonathan Salomonsen studerer jura og har studiejob som EU-karriereambassadør.

I artiklen "Studerende har inviteret Margrethe Vestager til SDU" kan du læse mere, om hans store indsats.

EU Karriere

Har du spørgsmål omkring det at gøre karriere i EU? Kontakt din EU-karriereambassadør.

Skriv til: eucareers.sdu1@gmail.com

 

Redaktionen afsluttet: 06.11.2018