Skip to main content
Klimaprisen 2019

SDU-studerende vinder klimapris

Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.

Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen forsker begge i elektrobrændstoffer, dvs. brændstoffer fremstillet ud fra CO2 og brint.

CO2 skaffes fra røggas, biogas eller direkte fra atmosfæren. Brinten laves ved hjælp af strøm fra vindkraft eller solkraft i en proces, der hedder elektrolyse.

- Det lyder selvfølgelig lidt teknisk, men kort fortalt går processen ud på at bruge f.eks. vindenergi til at lave nye flydende brændstoffer, som så kan fyldes på en bil eller et fly i stedet for at bruge fossile brændstoffer som fx benzin og diesel, fortæller Anders Winther Mortensen.

Bredere ud med budskabet

De to studerende har de seneste år engageret sig i klimakampen med en lang række foredrag og events landet rundt.

Nu håber de med Odense Kommunes klimapris i bagagen at kunne nå endnu bredere ud med deres budskab, fortæller Kasper Dalgas Rasmussen:

- At vinde denne pris er en stor anerkendelse af både vores forskning men også vores formidlingsaktiviteter. Det er vi stolte af og vi håber, at vi kan bruge prisen til at få sat vores bud på løsninger af klimaproblemerne endnu mere på dagsordenen, fortæller Kasper Dalgas Rasmussen.

Peer Locher og vinderne af klimaprisen Kasper Dalgas Rasmussen og Anders Winter Mortensen, SDU.

Peer Locher, formand for Verdensmål Udvalget i Odense Kommune, var glad for at kunne overrække Klimaprisen til de to ph.d.-studerende:

- Hvis vi skal nå i mål med klimamålene i 2030, skal der ændres vaner, men der skal også udvikles helt nye løsninger. Den forskning, som Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen er i gang med, har et kæmpe klimapotentiale lokalt og ikke mindst på globalt plan, siger Peer Locher.

Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussens aktiviteter understøtter bl.a. verdensmål 7 om bæredygtig energi.

Hovedpris til emballageproducent

I festsalen på Odense Rådhus blev der også uddelt hovedprisen Odense Verdensmålspris og sidepriserne Ungeprisen og Hverdagsaktivisten.

Odense Verdensmålspris gik til emballageproducenten Plus Pack A/S for virksomhedens mangeårige systematiske indsats med bæredygtighed, som de seneste år er koblet til FN´s Verdensmål.

Ungeprisen gik til UngEnergi Odense for organisationens indsats med at samle en hel generation om at standse klimaforandringerne gennem bl.a. videnformidling og kampagner.

Hverdagsaktivisten blev vundet af Tuyen Phan, som har stiftet Flash Your Trash, der aktivt bruger sociale medier til at arrangere affaldsevents.

Fakta:

  • FN’s 17 Verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden danner rammen om de fire nye odenseanske verdensmålspriser.
  • De 17 mål blev besluttet 2015 af statsledere fra alle FN’s 193 medlemslande.
  • Det overordnede formål med verdensmålene er at løse klodens største problemer inden 2030.
     
Redaktionen afsluttet: 30.08.2019