Skip to main content
DA / EN
Ledelse

Internationalt kendt klimaforsker bliver ny prorektor

Sebastian H. Mernild, er ansat som prorektor på SDU fra 1. oktober. Han er professor i klimaforandringer og glaciologi og administrerende direktør for det norske forskningsinstitut Nansen Center i Bergen.

Af Bolette Marie Kjær Jørgensen, , 24-06-2020

Det er en international anerkendt profil, som til efteråret indtager prorektor-stillingen på Syddansk Universitet.

Efter flere års forskningsansættelser i bl.a. Alaska, New Mexico og Chile har Sebastian H. Mernild siden 2016 været administrerende direktør for det anerkendte forskningsinstitut Nansen Center i Bergen i Norge.

Derudover er han professor på universitetet i Bergen, samtidig med at han også skal finde tid til at være medforfatter på FN's klimapanels næste store rapport, den sjette i rækken, som udkommer i 2021.

Formidling, forskning og ledelse

Foruden stærke ledelsesmæssige kompetencer, som bl.a. er opnået i hans karriere i det danske forsvar, samt ledelsesstillinger indenfor forskningsverdenen, kommer Sebastian H. Mernild også med en excellent forskningsbaggrund.

Den bringer han ikke kun i spil blandt fagprofessionelle, men også som aktiv deltager i den almene debat om verdens klimaproblemer.

En indsats, som netop blev belønnet med Rosenkjærprisen i 2018; DR’s respekterede formidlingspris, som siden 1963 er blevet givet til fremtrædende videnskabsmænd og kulturpersonligheder, der har formået at formidle et kompliceret videnskabeligt emne. 

Dybt optaget af klimaløsninger

– Jeg er som fagperson dybt optaget af forandringerne i klimaet og effekterne af et ændret klima samt bæredygtighed og den rolle, som uddannelse og forskning har i forhold til at skabe de nødvendige klima-løsninger for samfundet.

– Det er mit klare mål, at jeg med mine forsknings-, uddannelses- og ledelsesmæssige kompetencer kan give SDU’s ambitiøse verdensmåls-dagsorden endnu mere momentum – og dermed forøge den værdi, som universitetet skaber for samfundet, siger Sebastian H. Mernild.

Han påpeger, at netop forskning og uddannelse er helt afgørende elementer i den innovation, der skal til for at skabe de nødvendige klimaløsninger.

– SDU har med sine stærke forskningsmiljøer og gode uddannelser de bedste forudsætninger for at skabe fremtidens medarbejdere og ledere, for hvem bæredygtighed og optimal ressourceudnyttelse er en naturlig tilgang til opgaveløsningen. Den udvikling vil jeg gerne være med til at facilitere og se forplante sig i samfundet.

Værdi for samfundet

Som prorektor vil Sebastian H. Mernild indgå i universitetets ledelse sammen med rektor, universitetsdirektør og de fem dekaner for de faglige hovedområder.

Rektor Henrik Dam ser meget frem til samarbejdet med den nye prorektor. 

– Med Sebastian H. Mernild får vi en inspirerende og visionær prorektor, som har evnerne, viljen, ambitionerne og det nødvendige internationale udsyn til at demonstrere universitetets relevans og værdi for det omgivende samfund gennem uddannelse, forskning og vidensdeling – ikke mindst i forhold til vores ambitioner inden for bæredygtighed og arbejdet med FN’s verdensmål, siger Henrik Dam. 

Sebastian H. Mernild er gift og har to børn og er bosat i Odense. Han afløser Bjarne Graabech Sørensen, som efter 15 år som prorektor på SDU, har valgt at på pension.

Foto: Anders Boe, SDU

Sebastian H. Mernild

  • 47 år og ph.d. og dr.scient, professor i klimaforandringer og glaciologi ved universiteterne i Bergen og i Sogndal i Norge.
  • Administrerende direktør for Nansen Center i Bergen, som er et af de mest anerkendte klimaforskningscentre i Nordeuropa.
  • Bestyrelsesmedlem i Bjerknes Centeret, et andet anerkendt klimaforskningscenter i Bergen.
  • Udvalgt af FN's klimapanel (IPCC), som hovedforfatter på den sjette IPCC- rapport.
  • Ph.d. i klimaforandringer, glaciologi og hydrologi fra Københavns Universitet i 2006 og dr.scient. i 2016.
  • Herimellem har han arbejdet i Fairbanks i Alaska i USA ved International Arctic Research Center frem til 2009.
  • Derefter på Los Alamos National Laboratory i New Mexico i USA frem til 2013, for derefter at skifte til Center for Scientific Studies/Centro de Estudios Científicos i Chile frem til 2016.
  • Fra 2016 har han haft sit arbejdsliv i Bergen og internationalt ved de fem internationale Nansen Centre i Kina, Rusland, Indien, Sydafrika og Bangladesh.
  • Sebastian H. Mernild har desuden en militær baggrund, som tidligere kaptajn i forsvaret, med udsendelser til både Kosovo og Afghanistan.
Redaktionen afsluttet: 24.06.2020