Skip to main content

Kristian Møhler Sørensen

Portrætfoto af Kristian Møhler Sørensen

Lisette Gatten Olesen, liso@sdu.dk

Hvorfor blev du forsker?

Et specialeprojekt på SDU Bibliotek gjorde, at jeg blev interesseret i biblioteksfeltet. Folkebiblioteket er et spændende forskningsfelt, fordi det er et sted, alle har en holdning til. Nogle tænker, at biblioteket er det mest fantastiske sted i verden, fordi man kan fordybe sig i bøger, events og andre kulturelle aktiviteter. Andre mener, at biblioteket skal erstattes med en algoritme – altså digitaliseres.

Bibliotekerne har flere tilbud til borgerne, som løbende skal evalueres. Udover de mere statistiske målinger, såsom besøgstal og udlånstal, er det nødvendigt at forholde sig til folkebibliotekernes reelle samfundsværdi. Hvad betyder det f.eks., når statistikkerne viser faldende udlånstal, men stigende besøgstal?

Her mener jeg, at vi skal søge forklaringen i bibliotekets rolle som rammeskaber for den demokratiske samtale for livslang læring samt understøttelse af lige adgang til kultur.


Hvad overvejede du ellers at blive?

Jeg vil sikkert arbejde med vidensarkitektur på hjemmesider og i softwareprodukter, fordi jeg godt kan lide at lave brugerundersøgelser af indhold og design.


Hvilket spørgsmål vil du allerhelst finde svar på?

Jeg vil afklare, hvad bibliotekerne er for en størrelse i år 2020 udover besøgstal og udlånstal. Tal siger ikke noget om, hvad der ligger bag, men indikerer derimod nogle bagvedliggende tendenser. Jeg vil bidrage med konkrete metoder til, hvordan man kan spotte de værdimæssige tendenser i bibliotekernes tilbud med et udgangspunkt i værdier.


Hvad er det største, som er sket inden for dit felt?

Der er kommet mere fokus på empiriske undersøgelser i forhold til folkebiblioteker, hvor man ser biblioteket som mere end bare et sted, man låner bøger.


Hvilken anden forsker beundrer du mest?

I Norden er der en generel tradition for, at man i forhold til forskningen på biblioteksområdet kigger på de samfundsmæssige værdier som fx understøttelse af demokrati, social tillid og socialt sammenhold. Det synes jeg er rigtig spændende.


Hvad er din største styrke og din største svaghed?

Jeg er gennemgående handkraftig og har det sjældent problematisk med at træffe svære beslutninger. Min svaghed ligger lidt i forlængelse af den styrke, for det betyder også, at jeg til tider må fikse uforudsete konsekvenser af de beslutninger.


Hvad laver du i fritiden?

Jeg bruger rigtig meget tid på min familie, hvor jeg går meget op i at give mine børn nogle gode oplevelser. Så er det lige meget, om det er en slapperdag på sofaen eller en tur i skoven. Jeg elsker at bruge naturen som legeplads. Det har en eventyrlig afstressende effekt at få noget frisk luft og slukke for hovedet fra. Derfor sker det også, at jeg vinterbader.


Gå tilbage til Gæstehjørnet

Sidst opdateret: 09.03.2023