Skip to main content

Jannek Sommer

Portrætfoto af Jannek Sommer

Af Andreas Brunebjerg Jørgensen, anbrun@sdu.dk

Hvorfor blev du forsker?

Jeg ville primært bidrage til ny viden og bedre forståelse af de komplekse relationer, vi mennesker skaber mellem teknologier og markeder. At forske er et stort privilegium, og det kommer særligt til udtryk gennem undervisning og formidling, som jeg også holder meget af.


Hvad overvejede du ellers at blive?

Spørgsmålet er en anelse listigt, for det antager, at man har en lineær udvikling i sit arbejdsliv. Jeg forestillede mig tidligt, at jeg ville udvikle og lede mennesker, hvilket jeg fik mulighed for at dyrke på det private arbejdsmarked gennem en del år som salgschef. Først senere overvejede jeg at blive forsker.


Hvilket spørgsmål vil du allerhelst finde svar på?

Der er mange spørgsmål, jeg gerne vil finde svar på, men hvis jeg skal nævne et enkelt, er jeg særligt optaget af menneskers hang til at skabe fællesskaber til trods for markante forskelle imellem dem.


Hvad er det største, som er sket inden for dit felt?

Der er på det seneste opstået fornyet interesse for demokrati og offentlighed inden for forbruger- og markedsforskning, hvilket er en spændende drejning mod mere samfundsrelevant og pragmatisk forskning.


Hvordan håber du, at andre kan få gavn af din forskning?

Det er min forhåbning, at jeg kan bidrage til større gennemsigtighed af hvordan nye teknologimarkeder etableres, og her tænker jeg især på hvordan offentlighedens interesser inddrages.


Hvilken anden forsker beundrer du mest?

Jeg er svært begejstret for John Dewey. Hans tanker har haft stor indflydelse på den måde, vi forstår relationen mellem forskning og samfund på. Ved at være tæt på reelle og genkendelige problemer bliver forskning mere konkret og værdifuld og kan på den måde også bidrage til øget politisk bevidsthed.


Hvilken anden person ville du helst være?

En bedre udgave af mig selv! Man kan altid forbedre sig.


Hvad er din største styrke og din største last?

Jeg har en standhaftig tålmodighed og er god til at håndtere pres – men bureaukrati keder mig noget så forfærdeligt, så jeg får ikke altid prioriteret det højt nok.


Hvad laver du i fritiden?

Jeg nyder at læse både skøn- og faglitteratur, samt dele de tanker jeg har gjort mig undervejs med familie, venner og kollegaer. Der forsvinder også en del tid på at vedligeholde vores hus og hygge mig med min familie, bl.a. ved at rejse.


Gå tilbage til Gæstehjørnet

Sidst opdateret: 09.03.2023