Skip to main content
Hjernen

Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme

Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.

Af Birgitte Svennevig, , 25-01-2021

Neurologiske sygdomme som Alzheimers, Parkinsons og skizofreni er komplekse sygdomme, som vi endnu ikke har nogen effektiv kur mod. Det er primært, fordi vi ikke forstår de mekanismer, der udløser sygdommene.

Lundbeckfonden har nu bevilget 120 mio. kr. til tre neuro-videnskabelige forskningsprojekter, der skal kaste lys over dette, men som er så avancerede, at de ikke kan løses af en enkelt forskningsgruppe.

35 af de 120 millioner går til et projekt, ledet af professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi Martin Røssel Larsen. Han har specialiseret sig i at dyrke og studere såkaldte mini-hjerner, der kan skabes af celler fra patienter med neurologiske sygdomme.


Fælles for de tre støttede projekter er, at Lundbeckfonden ønsker at støtte og fremme neuro-videnskabelige forskningsprojekter, der er så komplekse og krævende, at de ikke kan løses af en enkelt forskergruppe, skriver fonden i en pressemeddelelse.

– Skal man kunne gøre sig realistiske forhåbninger om at finde svar på de udfordringer, projekter af den type rummer, er det derfor nødvendigt at samle stærke forskerprofiler fra forskellige grupper med forskellige tilgange til feltet, så de i fællesskab kan søge svar og løsninger, siger Lars Torup, der er scientific programme director i Lundbeckfonden.

Medansøgerne og samarbejdspartnerne på Martin Røssel Larsens projekt er Madeline Lancaster, leder af en forskningsgruppe ved Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology i Cambridgesamt lektor Kristine Freude og professor Poul Hyttel, begge fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

De to øvrige bevillinger går til et projekt om skizofreni og et om Parkinsons sygdom.

 

Topfoto: Jacob Fredegaard Hansen for SDU

Mød forskeren

Martin Røssel Larsen er professor på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi og forskningscentret Brain Research - Inter Disciplinary Guided Excellence.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 25.01.2021