Skip to main content
DA / EN
COVID-19

COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?

Forskere har gravet i data fra Google og Apple, og de afslører effekten af social afstand i Europa.

Af Birgitte Svennevig, , 13-08-2020

Langt de fleste europæere har en smartphone på sig, uanset hvor de befinder sig.

Når vi bruger mobilitetsapplikationer som kort fra Google og Apple, bliver data om vores bevægelser lagret på vores smartphones, og disse data indsamles af tech-giganterne Apple og Google.

Nu har forskere analyseret disse mobilitetsdata for at se, hvordan vi har bevæget os rundt – eller ikke bevæget os rundt – under den første bølge af COVID-19-pandemien. Det giver et klart billede af, hvordan social afstand har påvirket spredningen i Europa. 

Smartphones og pandemier

– I disse smartphones-tider har vi adgang til så mange data, at vi kan overvåge pandemier på en helt ny og mere præcis måde, siger professor i teoretisk fysik ved Syddansk Universitet, Francesco Sannino. Han står bag denne undersøgelse sammen med kollegerne Giacomo Cacciapaglia og Corentin Cot fra universitetet i Lyon i Frankrig.

Undersøgelsen er tilgængelig som preprint og afventer peer review.

Forskernes beregninger viser, at social afstand i seks uger affødte en reduktion i infektionsraten på 25%- 45% for de fleste lande i Europa.

Løbende justeringer af forholdsregler

Den procentvise ændring i infektionsraten betyder ikke, at der er færre smitte-tilfælde. Reduktionen gør, at kurven for smitte-tilfælde er længere tid om at nå max, men det påvirker ikke nødvendigvis det samlede antal, der er en uafhængig mængde.

Mobilitetsdata

Mobilitetsdata fra Google og Apple er offentligt tilgængelige på følgende websider: google.com/covid19/mobility og apple.com/covid19/mobility.

De europæiske lande indførte forskellige forholdsregler og restriktioner under den første COVID-19-bølge, og de blev løbende justeret i takt med spredningen i de enkelte lande.

– I stedet for at klassificere landene på grundlag af deres politiske valg, bruger vi mobilitetsdata fra Google og Apple til at måle effekten af indsatserne for social afstand, siger Francesco Sannino.

Her bevægede folk sig mindst

Indbyggerne i Italien, Frankrig, Portugal og Spanien havde den laveste mobilitet, hvilket betyder, at de bevægede sig mindre end indbyggerne i andre lande. Når man ser på infektionsraten i disse lande i den samme 6 ugers periode, ser vi, at den faldt med gennemsnitligt 30 pct.

Sverige havde det samme fald i infektionsraten, men havde også en meget højere mobilitet.

– Interessant nok oplevede Sverige en reduktion i infektionsraten i samme størrelsesorden som lande med lav mobilitet; Italien, Frankrig, Portugal og Spanien. Dette antyder, at der opstod en vis grad af social afstand uanset de politiske beslutninger i Sverige.

Hvad angår mobilitet i undersøgelsens andre lande, placerer de sig mellem Sverige og Italien/Frankrig/Portugal/Spanien.

Mød forskeren

Francesco Sannino er professor i teoretisk fysik ved SDU og leder Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 13.08.2020