Skip to main content
Innovation

De kigger ind i en god idé

Den ene studerer medicin, den anden robotteknologi. Til sammen har de skabt en ny virksomhed, der udvikler livagtige virtuelle træningsprogrammer for universitetsstuderende

Af Bente Dalgaard, , 19-11-2018

De er begge vokset op i Kolding, hvor de gik i samme folkeskole, og da de for et par år siden fandt ud af, at de skulle til samme fødselsdag i Aarhus, blev de enige om at køre sammen. På bilturen blev det første frø til VitaSim sået.

-Vi kom meget hurtig til at snakke innovation og fandt ud af, at vi begge var fascineret af virtual reality, og vi kunne begge se muligheder i at bruge det til undervisning, fortæller Rune Jensen.

Både han og Eskild Andresen er kandidatstuderende på SDU i Odense. Rune Jensen læser medicin, mens Eskild Andresen studerer robotteknologi. På tidspunktet for den første fælles biltur havde han netop afsluttet en bacheloropgave om virtual reality.

Vi tror, at der er et kæmpepotentiale i at bruge virtual reality i universitetsundervisningen

Rune Jensen, studerende

De begyndte at mødes indimellem og køre sammen, når de skulle på besøg hjemme i Kolding. Og her forfulgte de ideen fra bilturen til Aarhus.

-Vi kan begge lide at nørde. Vi er super nysgerrige og gode til at lære af hinanden, for vi bliver begge ved, indtil vi har forstået tingene helt ned i detaljen, siger Eskild Andresen.

Efterhånden modnedes deres idé om at udarbejde undervisningsmateriale i virtual reality-format, og i 2017 stiftede de startup-virksomheden VitaSim, som arbejder med at udvikle software til medicinstuderende, der skal lære at ultralydsscanne.

Træning af studerende

Og det kan der snart blive brug for. Næste efterår bliver klinisk ultralyd et obligatorisk fag på medicinuddannelsen, og på SDU betyder det, at 200 studerende på én gang skal lære at betjene et ultralydsapparat.

-Ultralydsscanning er en praktisk færdighed, som det tager lang tid at blive god til, og da der er et begrænset antal ultralydsmaskiner til rådighed til træning, er det oplagt at supplere med andre løsninger, siger forskningslektor og overlæge Ole Graumann.

Han leder radiologisk innovationsenhed på Odense Universitetshospital, som har arbejdet tæt sammen med Rune Jensen og Eskild Andresen om det undervisningsmateriale, som de studerende skal møde inde bag virtual reality- brillerne.

Virtual Reality

Virtual Reality, ofte forkortet VR, er en teknologi, der kan skabe en meget livagtig virtuel verden ved hjælp af en computer og specielle Virtual Reality-briller. Det kan blandt andet bruges til oplæring i særlige færdigheder.

Helt grundlæggende virker teknikken ved, at en skærm foran hvert øje skaber en tredimensionel effekt og dybde. Da vores øjne har stereoskopisk syn – også kaldet dybdesyn - ser de ting fra forskellige vinkler. Det genskaber VR, så øjnene snydes til at tro, at man kigger på en tredimensionel verden i stedet for to flade skærme.

- På et tidspunkt skal de studerende selvfølgelig have et apparat i hånden og øve sig på en figurant, men oplæringen kan starte med virtuel træning, hvor de blandt andet sætter sig ind, hvordan ultralydsapparatet fungerer, siger Ole Graumann, som ser flere fordele i at anvende virtual reality.

- Der spares undervisningstimer, men de studerende får også bedre mulighed for at vende tilbage til de enkelte lektioner og repetere det, de er lidt i tvivl om, siger han.

Det nye læringsredskab er blevet afprøvet i et lille pilotprojekt, og snart skal det afprøves på en lidt større gruppe, inden der tages stilling til, om de medicinstuderende næste år skal tage virtual reality-briller på, når de starter deres oplæring i ultralydsscanning.

Kig på Kina

I første omgang henvender læringsværktøjet fra VitaSim sig til danske medicinstuderende, men Rune Jensen og Eskild Andresen er også begyndt at interessere sig for større markeder, og det er en af grundene til, at de oktober deltog i et startup-program i Kina.

- Vi tror, at der er et kæmpepotentiale i at bruge virtual reality i universitetsundervisningen, og det vil vi gerne arbejde videre med på flere fronter, siger Rune Jensen.

Basal viden om forretning

Som nye iværksættere har de følt sig mest udfordrede på businessdelen.

-Vi har fra starten været mest fokuserede på det tekniske, så det har været nødvendigt for os at få en basal viden inden for forretningsudvikling. Derfor har vi haft gavn af at være en del af SDU’s Startup Station, hvor vi kan få sparring og rådgivning, siger Rune Jensen

- Det giver også meget at udveksle erfaringer med andre studerende, der ligesom os er er i gang med at starte virksomhed. Vi vil helst lære alt selv og have en så generel viden om, hvordan man driver en virksomhed, at vi fremover ikke behøver at betale andre for at fortælle os, hvad vi bør gøre, siger Eskild Andresen.

Ultralydsscanning

Ved hjælp af lydbølger – ultralyd - er det muligt at danne billeder af stort set hele den menneskelige krop.

Ved ultralydsundersøgelser sendes lydbølger ind i kroppen og kastes tilbage (reflekteres) til en scanner med et billede (et ekko). Alt afhængigt af, hvad de rammer, sender lydbølgerne forskellige signaler tilbage. Væv med ekkorige strukturer, f.eks. åreforkalkning i en pulsåre, resulterer i et lyst billede, mens ekkofattigt væv, eksempelvis væske, giver et mørkt billede.

Ultralydsscanning bruges i utallige sammenhænge, f.eks. ved graviditet og sygdomme i bughule, hjerte eller blodårer.

Læs mere

Mød iværksætterne

Rune Jensen og Eskild Andersen studerer henholdsvis medicin og robotteknologi. Sammen har de virksomheden VitaSim.

Kontakt VitaSim

Startup Station

SDU’s iværksætterprogram Startup Station rådgiver og sparrer med studerende, der har en konkret idé til at starte en virksomhed.

Startup Station holder til i SDU’s innovations- og iværksættermiljø Cortex Lab, hvor der er mulighed for at netværke med andre iværksætter og deltage i workshops og møder om skat, jura, forretningsudvikling m.m.

Redaktionen afsluttet: 19.11.2018