Skip to main content
DA / EN
Innovation

Robotter sikrer førerposition i komposit

En robot med 80 sugekopper skal bygge flydele hos Terma. Med penge fra Innovationsfonden er robotforskere fra SDU godt på vej til at automatisere fremstilling af kompositdele og dermed sikre danske virksomheder en stor konkurrencefordel.

Af Birgitte Dalgaard, , 24-10-2018

I stedet for hænder skal 80 sugekopper i fremtiden bygge flydele i komposit hos teknologivirksomheden Terma. Sugekopperne, som styres af en kæmpe robot, skal forsigtigt få tynde fibermåtter placeret i forme.

I tre år har forskere arbejdet tæt sammen med Terma om at udvikle robotter, som kan bygge kompositdele.

Kompositdelene bygges i dag op af mange lag fibermåtter. Måtterne er et klæbrigt materiale, som placeres på en form. Lag på lag. Der må ikke opstå kritiske luftbobler eller folder under måtterne.

Manuel proces fordyrer komposit

Den lange komplicerede proces foretages manuelt af en person, hvilket er med til at gøre kompositdele dyre.

- Vi er der, hvor vores automatiserede system kan klare de mest simple kompositdele, men nu skal vi udvikle og teste systemet på dele med større krumning.

-Det er meget kompliceret at få sugekopperne til at placere fibermåtter i forme med større krumninger, uden der opstår kritiske luftbobler under måtten, forklarer professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics.

Verdens førende i komposit

Kompositmaterialer er populære. Årligt stiger brugen med 12 procent, og det er især fly-, bil-, og vindmøllebranchen, der skifter dele ud med det stærke og lette kulfibermateriale.

Grunden til, at komposit ikke er mere udbredt er, at det er meget dyrt at producere. Og derfor arbejder forskere fra SDU på at finde en robotløsning, som kan gøre kompositdele billigere.

- Vi er i øjeblikket verdens førende i kapløbet om at udvikle en robotløsning til fremstilling af kompositdele. Brugen af komposit er under rivende udvikling, og hvis vi kan gøre komposit meget billigere ved at automatisere produktionen af kompositdele, så er det en opfindelse med store perspektiver, understreger Henrik Gordon Petersen.

Vi er i øjeblikket verdens førende i kapløbet om at udvikle en robotløsning til fremstilling af kompositdele.

Henrik Gordon, professor

Han har netop modtaget godt 8 millioner kroner fra Innovationsfonden til projektet FlexDraperProduct.

Målet er, at robotforskerne i 2020 er så langt fremme med udviklingen af en robotløsning til automatisk oplægning af fibermåtter til kompositdele, at Terma vil investere i løsningen.

Forskningsprojektet

  • Navn: FlexDraperProduct
  • Bevilling: 8.147.649 kroner fra Innovationsfonden
  • Budget: 11.769.213 kroner
  • Partnere: SDU, teknologivirksomheden Terma, DTU, Aalborg Universitet samt virksomhederne Technicon og NLR

Termas vicepræsident, Jesper Freltoft, peger på, at Termas placering helt fremme i den internationale konkurrence om at finde en automatiseret robotløsning til at skabe kompositdele gør virksomheden fra Grenaa interessant for verdens førende flyproducenter.

- Det vil forbedre vores konkurrenceevne betydeligt, hvis vi får mulighed for at automatisere den mest tidskrævende proces i hele fremstillingen af kompositdele – den manuelle oplægning.

-Derudover er automatiseringen et vigtigt led i vores digitalisering af produktionen og et banebrydende eksempel på, hvordan vi udnytter den digitale tråd fra design og hele vejen til produktionen i fabrikken, forklarer Jesper Freltoft.

Testes på produktion af flydele

Han peger på, at udgangspunktet er, at teknologien skal testes på produktionen af flydele til Lockheed Martins F-35, men senere vil blive brugt i mange andre industrier, hvor man producerer kompositdele - både inden for og uden for flyindustrien.

- Det er jo altid nemmest at få ting til at fungere i laboratoriet. Der vil helt sikkert komme udfordringer, når vi begynder at teste i større skala i et produktionsmiljø – her er tolerancen og tålmodigheden over for fejl meget lille, siger Jesper Freltoft.

Redaktionen afsluttet: 24.10.2018