Skip to main content
Familieforhold

Brætspil til fædre ud i alle landets fængsler

Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt og de første erfaringer med brætspillet ”Fængslet” er positive.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 04-10-2018

Hvad sker der i forholdet mellem fængslede fædre og deres større børn, når de mødes i besøgsrummet over et brætspil, der mikser alvor og humor. Og får deltagerne til både at tatovere hinanden med tusch, fortælle deres mest pinlige historier og være helt ærlige?

Det har SDU-forskerne Thomas Markussen og Eva Knutz fra Institut for Design og Kommunikation undersøgt i forskningsprojektet Social Games Against Crime.

De udviklede brætspillet ”Fængslet” i tæt samarbejde med indsatte og deres børn, og har afprøvet det i udvalgte danske fængsler. Og nu er spillet altså tilgængeligt i alle lukkede danske fængsler og arresthuse.

Familiefortællinger

Målet med indsatsen har især været at opbygge og vedligeholde de familiefortællinger, som bliver udfordret, når et familiemedlem sidder i fængsel og ikke længere er en del af snakken omkring middagsbordet eller i bilen.

Det sker bl.a. ved at aflive mange af de negative forestillinger de indsattes børn har om, hvordan det egentlig er at være i fængsel.

Og når man taler med de to forskere, myldrer det frem med eksempler på, hvordan spillet har gjort en forskel i forholdet mellem de fængslede fædre og deres børn.

På grund af spillet begyndte de at se hinanden oftere, de har spillet ”Fængslet” sammen 20-25 gange.

Thomas Markussen, lektor

- En søn af en bandeleder fra en af de større grupperinger havde rigtig svært ved at finde motivationen til at besøge sin far i fængslet, bl.a. fordi han skulle rejse på tværs af landet for at besøge ham.

- På grund af spillet begyndte de at se hinanden oftere, de har spillet ”Fængslet” sammen 20-25 gange.

-En anden fængslet far synes, det var enormt synd for sønnen, når han trak Vær Ærlig-kortet, men sønnen oplevede det helt anderledes positivt. Han følte, at hans far virkelig lyttede til ham i de situationer, fortæller lektor Thomas Markussen fra SDU Kolding.

Sætter gang i snak

Lektor Eva Knutz fra projektet supplerer med endnu et eksempel på, hvordan brætspillet til fædre og deres børn kan sætte gang i snakke, de ellers sjældent ville tage i løbet af en times samvær i fængslets besøgsrum.

- En søn af et bandemedlem valgte konsekvent, at han skulle være en af rockerne, når han spillede ”Fængslet” med sin far. Sådan var det bare.

-På den måde blev faderen opmærksom på, at han var en rollemodel for sønnen, og de fik mulighed for at tale om ’erhvervsrisikoen’ ved at være del af en bande, som den fængslede far udtrykte det, forklarer hun.

Børn af indsatte er udfordrede

Spillet hjælper altså nye typer samtaler og oplevelser på vej mellem de fængslede fædre og deres børn. Og det er særligt vigtigt for børn af indsatte.

- Forskningen viser, at familiefortællinger har stor betydning for, hvordan teenagere trives og lærer at handle på de udfordringer, de møder i livet. Børn af indsatte er udfordrede på det her punkt, fordi de er fysisk adskilte fra en forælder, ligesom faderen har skiftet rolle og nu også er indsat.

-Nogle hader deres far, andre ser ham som rollemodel, der er på alle måder en del arbejde at tage fat på – også i forhold til børn af indsattes sandsynlighed for selv at ende i en kriminel løbebane, forklarer lektor Thomas Markussen.

Billedet viser indholdet i brætspillet Fængslet

En gave for de store børn

I Kriminalforsorgen er Elisabeth Toft Rasmussen, projektleder for børneansvarligordningen, tilfreds med samarbejdet med SDU-forskerne.

- Det var simpelthen en gave, at de kom med et projekt, der ville gøre noget for de store børn af indsatte, for de har særligt svært ved at komme på besøg. De glæder sig i dage og uger, og så ender det med at være virkelig svært at få samtalen i gang med far eller mor, fordi deres verdener er så forskellige.

- Mange holder faktisk op med at komme på besøg. Spillet giver mulighed for at tale på en lettere måde om, hvordan der er i fængslet, siger hun og glæder sig samtidig over, at samarbejdet med forskerne har været præget af grundig og tæt dialog, noget der er særligt væsentligt på fængselsområdet. 

Engelsk udgaver klar til foråret

Potentialet i fængselsspillet har de også fået øje på i London, hvor forskere fra det anerkendte University of Arts London er i gang med at oversætte spillet – både sprogligt og kulturelt – til britiske forhold.

Den engelske udgave af spillet forventes at være klar i foråret 2019, og forskerne arbejder på at kunne teste det i fængslerne Thameside og Doncaster.

Forskningsprojektet Social Games Against Crime, der er støttet af TrygFonden, afsluttes til december.


Mød forskeren

Thomas Markussen er lektor på Institut for Design og Kommunikation. Han forsker i social design og arbejder med projekter, der hjælper udsatte eller marginaliserede grupper i samfundet med deres problemer gennem brugerinddragelse.

kontakt

Mød forskeren

Eva Knutz er lektor på Institut for Design og Kommunikation. Hun forsker i social design og arbejder med projekter, der hjælper udsatte eller marginaliserede grupper i samfundet med deres problemer gennem brugerinddragelse.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 04.10.2018