Skip to main content
DA / EN

Fra ingeniør til topchef for Universal Robots

Samme år som Universal Robots solgte sin første robotarm, blev Kim Povlsen færdig som robotingeniør på SDU. 12 år efter er han præsident for Danmarks førende robotvirksomhed.

Af Birgitte Dalgaard, , 08-04-2021

Mens Kim Povlsen studerede til robotingeniør på SDU var Esben Østergaard, Kristian Kassow og Kasper Støy et andet sted på universitetet i fuld gang med at udvikle fremtidens robotter og grundlægge Universal Robots.

- Alle vi studerende vidste, hvem Esben var, smiler Kim Povlsen:

- Når man læste på SDU, så vidste man, at han var et genialt idémenneske.

I 2008 solgte Universal Robots sin første robotarm, samme år blev Kim Povlsen færdig som robotingeniør. Efter 12 år krydser deres livsbaner på forunderlig vis igen hinanden. Kim Povlsen skal føre Esben Østergaards livsværk videre som øverste chef for Universal Robots.

- Jeg ser mig selv som ingeniør. Jeg er først og fremmest ingeniør. Mange af mine grundlæggende egenskaber stammer fra min tid på ingeniørstudiet, fortæller Kim Povlsen, mens han for en stund lægger sin nye præsident-identitet fra sig og husker tilbage på studietiden, hvor hans hjerte bankede for robotter.

På SDU fik vi virkelig lov til at prøve ting af. Vi lærte, at det er lige så vigtigt at lære af processen, som det er at opnå et specifikt resultat. Det er faktisk ok at fejle, så længe du lærer noget af det. Modet til at turde prøve ting af, det vil jeg personligt tage med ind i Universal Robots

Kim Povlsen, Universal Robots, President og CEO

- Det vigtige er, at vi hurtigt i processen finder ud af, om det er det rigtige eller forkerte, men vi skal ikke være bange for at prøve.

Lærer at lære nyt

I dag er Kim Povlsen 38 år og nytiltrådt præsident for Universal Robots. Med en international markedsandel på 50 procent og kontorer i 20 lande rager Universal Robots også op som et fyrtårn for hele robotklyngen i Odense.

- De fleste af mine tætteste private venner i dag, studerede jeg sammen med. Vi brugte rigtig meget tid sammen på studiet og udenfor studiet. Når man bruger så meget tid sammen, opstår der dybe venskaber, fortæller Kim Povlsen.

Men det var ikke kun venskaber, som blev bygget op i løbet af de fem år som robotingeniørstuderende på SDU. Bog på bog, time for time blev hans faglige identitet grundlagt. 

- Den måde ingeniøruddannelserne på SDU er strikket sammen på er virkelig interessant. Vi lærte en masse teori, men det blev hele tiden benyttet i projektsammenhæng med virksomheder. Alt hvad vi lærte, fik vi prøvet af, så det ikke bare blev teori men praktisk, siger Kim Povlsen:

Den grundlæggende viden og indsigt i, hvordan tingene virker, bruger jeg stadig dagligt. Som ingeniørstuderende lærer man at lære nye ting hele tiden. Sætte sig ind i ny teknologi og være nysgerrig på, hvordan tingene fungerer. Det lærte jeg på SDU.

Kim Povlsen, Universal Robots, President og CEO

For Kim Povlsen er det ikke afgørende, når Universal Robots ansætter nye ingeniører, om de er klædt på med alle de nyeste teknologiske landvindinger. Det afgørende er, om de mestrer de grundlæggende færdigheder i matematik og fysik, besidder nysgerrighed og evnen til at lære nyt.

- Vi er i teknologibranchen. Udviklingen går rigtig stærkt. Og eftersom Universal Robots gør alt, hvad vi kan for at holde os foran i udviklingen, betyder det, at vi på ethvert givent tidspunkt arbejder med de nyeste teknologier. Så de ingeniører, som arbejder hos os, skal hele tiden lære nyt.

Klar til at gøre endnu mere

Selvom Universal Robots i dag er ejet af amerikanske Teradyne, så deler virksomheden stadig dna med SDU. Ikke blot fordi stifterne fandt hinanden på universitetet, men også fordi mange ansatte ingeniører er uddannet fra SDU.

- Jeg har oplevet, at mange af mine kollegaer fra SDU kommer med det samme mindset af, at det er ok at prøve ting af. Det er også herfra ægte innovation opstår; ved at sætte ting sammen på måder, som ingen tidligere har tænkt på - og så se, hvad der sker, fortæller Kim Povlsen.

Universal Robots har 4-5 større forskningsprojekter kørende med SDU og udover diverse projektsamarbejder, har virksomheden altid 8-12 studerende ansat.

- Vi er klar til at gøre endnu mere, så snart muligheden byder sig. Det er et fantastisk samarbejde vi har og den tætte relation betyder meget for os. Det er nogle meget spændende projekter de studerende laver sammen med os, og de opnår en rigtig god læring og indsigt i erhvervslivet, siger Kim Povlsen og uddyber:

- Universal Robots er robotklyngens fyrtårn, og jeg synes, at vi har et ansvar for i samarbejde med SDU at drive talentmassen videre til gavn for hele robotklyngen i Odense. 

Kim Povlsens CV

 • Universal Robots
  President og CEO
 • Schneider Electric
  Vice President of Global Technology Strategy and Systems Vice President of General Manager, Software & Digital Services Business
 • APC by Schneider Electric
  Senior R&D Firmware Engineer - Edison Expert
  Firmware Engineer
 • Kandidat i Robotteknologi ved SDU
  (Uddannelsen havde for 12 år siden et andet navn)

Kims gode råd til ingeniørstuderende

 • Nyd studietiden, den tid du læser, er den mest fantastiske tid i dit liv.
 • Engager dig også i det sociale studiemiljø ved siden af studiet. Det er med til at forme dig som person og stærke relationer kan hjælpe dig senere i livet.
 • Når I kommer ud i erhvervslivet, så husk at være åben og nysgerrig over for muligheder. Muligheder dukker op, og det gælder om at gribe dem - også dem, som måske er lidt skæve. Jeg har lavet mange forskellige ting i min karriere, og det var sådan jeg fandt ud af, at jeg trives bedst i spændingen mellem teknologi og forretning.
Redaktionen afsluttet: 08.04.2021