Skip to main content
DA / EN
 • Pris

  3.000 DKK ekskl. moms
 • Sted

  Efter nærmere aftale
 • Del

Kontakt os

Matematisk Optimering

Hvem: Institut for Matematik og Datalogi
Varighed:  4 timer
Hvor: Efter nærmere aftale

Matematisk Optimering er et 4-timers kursus.

Det lærer du

 • At forstå og formulere beslutningsopgaver som optimeringsproblemer
 • At automatisere beslutningsprocesser
 • At bruge data til at formulere bedre måder at gøre tingene på
 • At vurdere hvad eksisterende teknologi kan gøre for at løse virkelige optimeringsproblemer, der opstår i din virksomhed.

Sådan giver kurset værdi til din organisation

Matematisk optimering giver en systematisk og stringent tilgang til beslutningstagning, hvilket gør det muligt for organisationer at træffe informerede valg.

Det kan føre til øget effektivitet, omkostningsbesparelser og forbedret ydeevne på tværs af områder som ressourceallokering, supply chain management, produktionsplanlægning, lagerstyring, projektstyring, finansiel porteføljeoptimering, netværksdesign og routing, facilitetsplacering og layout, energioptimering, medarbejderplanlægning, marketing og prissætningsstrategier.

Din profil

Kurset henvender sig primært til dataloger og til analytikere med en baggrund inden for data science, matematik, økonomi eller erhvervsøkonomi.

Kurset har til formål at vise hvordan indsamlede data ikke kun kan bruges til at beskrive og forudsige nuværende og fremtidige processer, men også til at ændre hvordan tingene bliver gjort, så brugen af ressourcer minimeres, og ønskede mål opnås.

Beslutningstagningsopgaver der involverer bestemmelse af optimale handlinger, kan formuleres matematisk som optimeringsproblemer og løses med eksisterende software (for eksempel CPLEX, Gurobi, Google OR-Tools osv.). I stedet for at lægge dine data ind i standard maskinlæringsmodeller, vil vi se hvordan vi matematisk kan modellere specifikke data fra applikationer. Sådanne modeller kan hjælpe os til at træffe optimale beslutninger.

Undervisningssproget er dansk eller engelsk efter nærmere aftale.

Vi gennemgår

 • Eksempler på optimeringsproblemer opstået inden for logistik og produktion
 • Oversigt over tilgængelige teknologier til at løse optimeringsproblemer, for eksempel heltals- og lineær programmering, begrænsningsprogrammering og heuristik
 • Formulering af beslutningsopgaver som optimeringsproblemer ved hjælp af et formelt sprog, det vil sige modeller som kan forstås og løses af eksisterende teknologier.
 • Implementering af modeller i et modelleringssprog: MiniZinc, Pyomo eller lignende. Deltagerne kan bidrage til valget af teknologi i overensstemmelse med deres behov.

Kurset udbydes efter aftale.

Undervisningen bliver varetaget af lektor Marco Chiarandini fra Institut for Matematik og Datalogi, som har 20 års erfaring inden for diskret optimering med anvendelse inden for både inden for den private og den offentlige sektor.

Hans primære forskning omhandler logistik og produktionsplanlægning med teknikker fra operationsanalyse og kunstig intelligens.

Prisen for kurset er 3.000 kr. ekskl. moms.

Kursusbevis kan udstedes efter kurset.

Har du spørgsmål?

Kontakt studieadministrator Michael Christensen på mail michr@du.dk eller telefon 6550 2542.