Skip to main content

NASA rumfærgekaptajn gæster SDU

Hvordan ser fremtidens rumtrafik ud? Det ved NASAs tidligere rumfærgekaptajn, Chris Ferguson, en hel del om. Mød ham til et foredrag om næste generation af rumfartøjer

Chris Ferguson var NASAs sidste rumfærgekaptajn. Nu arbejder han for Boeings Space Transport program, og den 21. oktober kommer han til SDU for at holde et foredrag.

Som astronaut i NASA var Chris Ferguson pilot på STS-115 (Atlantis) missionen og kaptajn på STS-126 (Endeavour) missionen.  Han var også kaptajn på den sidste rumfærge-mission STS-135 (Atlantis) i juli 2011, som markerede afslutningen på USA’s rumfærgeprogram.

I dag arbejder Chris Ferguson for Boeing som Deputy Program Manager, Operations, for Crew Space Transportation (CST)-100 Starliner programmet. Boeing CST-100 Starliner er et næste-generations rumfartøj, som fra 2017 vil transportere mennesker ud i rummet til kredsløb omkring Jorden.

USA vil igen sende astronauter ud i rummet

Starliner-programmet skal gøre det muligt for USA igen at sende astronauter ud i rummet, hvilket ikke har været muligt siden lukningen af rumfærgeprogrammet i 2011. Således fløj den danske astronaut Andreas Mogensen ud til ISS rumstationen i et russisk rumfartøj. 

Chris Ferguson er i Danmark i forbindelse med underskrivelsen af en udviklingskontrakt mellem Boeing Defence, Space & Security og Falck Schmidt Defence Systems i Odense. Aftalen handler om fremstilling af komponenter i kulfibermaterialer, som kan føre til lettere, stærkere og billigere rumfartøjer, herunder satellitter.

Rumrejser er også naturvidenskab

Chris Fergusons foredrag på SDU handler om rumrejser, livet som astronaut og fremtiden indenfor transport i rummet, men har også til formål at inspirere ungdommen til at vælge en fremtid indenfor naturvidenskab, hvor rejser i rummet er en af de yderste grænser.

Foredraget afholdes 21. oktober på Campus Odense i lokale O100 og starter kl. 15.

Arrangør Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology

Kontakt Lektor Mads Toudal Frandsen, tlf: 6550 4521, e-mail frandsen@cp3.dias.sdu.dk.

 

Redaktionen afsluttet: 15.10.2015