Skip to main content
DA / EN

Bekæmper kræftsvulster i Singapore

På Singapore Universitet knokler Mads Bergholt med at udvikle metoder, der kan bruges i kampen mod kræft.

”Mit job inden for bio-optik handler bl.a. om at spore tidlige kræftsvulster. Med laserlys kan vi opdage svulsten, før den udvikler sig til egentligt cancer. Dette betyder, at man i fremtiden kan behandle sygdomme tidligt i forløbet og derved øge patientens chance for at overleve,” forklarer Mads, der sammen med sin forskergruppe er godt på vej til at nå målet.

Kan redde kræftsyge
I hverdagen samarbejder den unge forsker tværfagligt med både patologer, læger, sygeplejersker, kemikere og ingeniører fra mange lande.

”Mit specifikke arbejdsområde handler om at detektere mavekræft ved at føre en sonde (et endoskop) med laserlys ned gennem patientens mund og ind til mavesækken. Ved at belyse en kræftsvulst med laserlys og analysere det tilbage-spredte lys forsøger vi at finde ud af, om kræftsvulsten kan måles,” siger han.

”Jeg synes, at det er super spændende at arbejde med noget, der potentielt kan bidrage til at redde liv i fremtiden,” siger Mads og forklarer, at teknikken sandsynligvis også kan bruges i eksempelvis blære, lunger, mund, underliv, tarm, spiserør og til at teste for bryst- og hudcancer.

Uddannelsen som løftestang
Mads Bergholt er uddannet civilingeniør i Fysik og Teknologi med speciale i Optik, Sensorer og Nanoteknologi. Uddannelsen giver mange muligheder for at komme til udlandet – både under og efter studiet.

”Jeg har været heldig at få denne stilling hos National University of Singapore, fordi jeg havde skrevet speciale inden for emnet og fordi uddannelsesniveauet på Syddansk universitet er så højt. Og det har rustet mig til jobbet,” siger han.

Fakta

Fysik og Teknologi er en civilingeniøruddannelse, der består af en bachelordel (3 år) og en kandidatdel (2 år).
På kandidatdelen vælger du én ud af to fagprofiler:
• Akustik og Signalbehandling 
• Optik, Sensorer og Nanoteknologi. 

 

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 01.06.2021