Livet på og omkring campus
Vi har samlet et overblik til dig om bl.a. studiestarten, om forskellen mellem en ungdomsuddannelse og et universitet samt om dit campus.
-
Mange kommende studerende er optaget af overgangen fra ungdomsuddannelsen til universitetet. Derfor har SDU sat fokus på studiestarten. Du vil fra første dag indgå i et introduktionsforløb og blive tilknyttet tutorer. Derudover vil du blive tilbudt kurser i f.eks. studieteknik og studieplanlægning, ligesom der bliver arrangeret en introtur. Alt sammen for at sikre dig en god start på studiet og på dit nye liv som studerende.
Vi tilbyder en lang studiestart
Når du bliver optaget på din uddannelse, vil du få adgang til vores studiestartskursus How to Uni. Det er et online kursus, som vil hjælpe dig godt i gang på din uddannelse. Kurset guider dig igennem dit første semester. I slutningen af august er der planlagt et introprogram og en introtur, hvor du har mulighed for at lære dine medstuderende at kende.
Du skal være opmærksom på, at introprogrammet ofte finder sted før den officielle studiestart (1. september). Når du er blevet optaget, kan du se datoerne for din studiestart på vores hjemmeside for indskrevne studerende, MitSDU.
Studiestarten er både faglig og social
Studiestarten har til formål at sikre, at du kommer godt i gang med dit nye liv som studerende både fagligt og socialt. Den første periode vil derfor indeholde både faglige og sociale elementer. Det er vigtigt, at du i denne periode også selv gør en indsats for at få skabt et godt socialt netværk på din uddannelse og får en fornemmelse af hvilke krav og forventninger, der er til dig som studerende.
Vi har klare retningslinjer for studiestarten
I planlægningen er der bl.a. særligt fokus på, at forløbet skal integrere det faglige og det sociale, og alle nye studerende skal føle sig velkomne uden at føle sig presset til at deltage i grænseoverskridende aktiviteter.
Indtagelse af alkohol vil ikke være tilladt før og under faglige arrangementer.
Du vil blive mødt af engagerede tutorer, der alle er ældre studerende. De står klar til at guide dig igennem introdagene og introturen. De har arbejdet hårdt på at sammensætte programmet og brænder for at kunne give dig den bedste studiestart.
- Dine tutorer tager imod og guider dig gennem den første tid.
- Studiestarten skal integrere det faglige og sociale.
- Alle skal føle sig velkomne på SDU og i alle aktiviteter.
- Indtagelse af alkohol er ikke tilladt før og under faglige arrangementer.
-
Undervisningsformerne på universitetet afhænger af, hvilket fag du har. De forskellige undervisningsformer har også forskellige formål:
Forelæsninger
I forelæsningerne skaber forskere og andre undervisere, der er ansat på universitetet, overblik over litteraturen i det pågældende fag. Du kommer til at stifte bekendtskab med de forskellige teorier, og underviseren bruger tid på at gennemgå de måske svært forståelige dele af bøgerne.
Forelæsningsholdene kan være så store, at det kan være svært at få diskussioner i gang, men der vil altid være mulighed for at stille spørgsmål eller bringe et emne op til debat. I mange tilfælde er forelæsningsholdene ikke større, end at underviseren sagtens kan stille spørgsmål til de studerende og derigennem få en dialog i gang i undervisningen.
Øvelsestimer
I en del fag er der knyttet øvelsestimer til forelæsningerne. Øvelserne foregår på hold på 20-25 studerende. I øvelserne løses der opgaver, og konkrete cases gennemgås og diskuteres. Det er tit ældre studerende, der underviser i øvelsestimerne. Øvelsestimerne er et godt sted at komme med eventuelle spørgsmål og kommentarer til den læste litteratur.
Individuel vejledning
Når der skal skrives større opgaver og projekter, er der næsten altid afsat tid til individuel vejledning. Det gælder for eksempel for det afsluttende bachelorprojekt, hvor den enkelte studerende forholdsvist frit vælger sit emne, hvorefter opgaven skrives under vejledning af en underviser.
Bachelorstudiet er et fuldtidsstudie, og derfor forventes det, at du arbejder med dit studie meget mere end den tid, der er afsat til forelæsninger og øvelser. Det forventes, at du bruger en del tid på selv at sætte dig ind i stof, at arbejde med øvelsesopgaver og selvstændigt at arbejde med projekter senere i studiet. Som andre universitetsstudier, kræver bachelorstudiet derfor, at man kan arbejde selvstændigt. Men på SDU synes vi, at det er vigtigt, at man altid kan få hjælp, hvis man er gået i stå. For selv om man skal arbejde selvstændigt, betyder det ikke, at man skal klare alting alene. -
Dit samarbejde i studiegrupper har en betydelig vægt på uddannelsen. Formålet er både fagligt – at fremme dit læringsudbytte – og socialt – at øge din trivsel. Allerede i studiestarten kommer du i en gruppe med otte studerende, der udarbejder et projekt.
Både på 1. og 2. semester skal du aflevere eksamensopgaver i grupper på 4-5. I et fag på 1. semester bliver du sat i en obligatorisk studiegruppe, mens du fra 2. semester selv sammensætter din studiegruppe.
Studiegrupperne bliver understøttet af materiale, workshop og adgang til vejledning. Arbejdet i studiegrupperne ruster dig til at indgå i teams under uddannelsen og på arbejdsmarkedet.
-
Hverdagen som studerende på universitetet er anderledes end din tid på ungdomsuddannelsen. Det er både spændende og udfordrende. Her kan du få et indblik i nogle af de forskelle, du vil opleve, når du går fra at være gymnasieelev til at være studerende.
Undervisningen
Vi kalder tingene noget andet, fordi det er noget andet: Du går på universitetet, ikke i skole. Du er studerende, ikke elev. Du har undervisere, ikke lærere. Du har pauser, ikke frikvarter. På universitetet har du færre undervisningstimer, og der er ikke mødepligt. I stedet forventer vi, at du selv planlægger din studietid mellem de skemalagte timer.
Uddannelsen er et fuldtidsstudie, og vi forventer, at du studerer på fuld tid. Der er meget litteratur, der skal læses, og store dele kan være på engelsk. Der er afleveringer og opgaver, der skal løses. Til forelæsninger er det typisk store hold, mens holdene er mindre til øvelsestimer, hvor det ofte er en ældre studerende, der underviser. Ved at bruge tid på at diskutere og forberede dig sammen med dine medstuderende, fx i en studiegruppe, vil du lære mere og få nye perspektiver på det faglige. Du vil opdage, at du efter noget tid har vænnet dig til alt det nye og fundet din egen måde at studere på.
Det sociale
Ældre studerende tager godt imod dig og dine medstuderende, når I starter. De vil hjælpe dig med at opbygge sociale relationer og komme godt i gang med det faglige. Vi anbefaler, at du kommer med i en studiegruppe, hvor I arbejder sammen om det faglige og støtter hinanden, når det er svært. Ved at tale med dine medstuderende, vil du opleve, at de fleste oplever tvivl og usikkerhed på egne evner. Det er helt naturligt i alt det nye, og derfor er det vigtigt fra starten at knytte stærke relationer til medstuderende, så I kan hjælpe og opmuntre hinanden.
Dine studiekompetencer
Du er ansvarlig for din egen læring på universitetet. Det er din lyst til at lære, der driver dig. Du arbejder selvstændigt, og du planlægger selv, hvordan du vil prioritere læsning, forberedelse, studiegruppearbejde og opgaver. At strukturere din tid er vigtigt for at få et højt udbytte. Det er bedre, at du forstår stoffet og har et overblik over indholdet, end at du læser alle ord på alle sider i pensum. Adgangskravene til uddannelsen indikerer, hvad du skal være god til fagligt; fx er Matematik A et udtryk for, at du skal være god til matematik.
How to uni – et online studiestartskursus
For at lette din overgang til studiet, har vi udviklet et online studiestartskursus til dig, How to uni, som du får adgang til, inden du skal starte. Kurset introducerer dig til studielivet, regler, studieteknik og vores forventninger til dig. -
1.500 studerende har deres gang i en campusbygning unikt placeret tæt på byens mange tilbud og midt i det nye campusområde med øvrige uddannelsesinstitutioner, erhvervsorganisationer og iværksættermiljø. SDU Slagelse er også beliggende lige ved stationen, så når du stiger af tog og bus, er du faktisk allerede på universitetet.
SDU Slagelse er et mindre campus, og du vil opleve, at du hurtigt lærer også andre end dine holdkammerater at kende. Du vil også hurtigt kunne få svar på dine faglige spørgsmål, da det er nemt at få kontakt til administrationen, forskerne og underviserne. Vi synes selv, at det er en styrke ved campus.
Mange studieaktiviteter er tværfaglige og foregår i et godt og frugtbart samarbejde med det lokale erhvervsliv og vil ofte have fokus på bæredygtig udvikling og grøn omstilling.
Læs mere om SDU Slagelse.
-
SDU har et aktivt og mangfoldigt studiemiljø, der byder på en række studenterforeninger, som du har mulighed for at engagere dig i.
Få et overblik over de forskellige studenterforeninger på SDU Slagelse.
Livet som studerende i Slagelse
Vi har også samlet lidt info til dig om studiebyen Slagelse.
-
Slagelse har mange ungdomsboliger, som er centralt placeret i forhold til SDU og byens centrum. Få hjælp til at søge bolig via kommunens hjemmeside.
-
Slagelse kommune har omkring 79.000 indbyggere, hvoraf ca. 35.000 bor i Slagelse by. Der er mange unge samlet i Slagelse, da byen tilbyder uddannelsesmuligheder for stort set alle. Omkring 7.000 unge studerer i Slagelse.
Mulighederne for fritids- og sportsaktiviteter er mange i Slagelse. På det sportslige område er der et stort udbud indenfor såvel eliten som bredden. Slagelse ligger tæt ved skov og strand, hvor du kan nyde naturen og dens muligheder året rundt.
I Slagelse er der også rig mulighed for kulturelle oplevelser i form af musik, teater, lokalteater og biograf, ligesom der er fuld fart på byens natteliv. Hvert år afholdes Slagelse Festuge i juni med stor succes, og i september besøger mange kulturnatten Sct. Michaels Nat, som er den største kulturnat i Danmark uden for København.
Se mere på Slagelse.dk og KultuNaut.