Skip to main content
DA / EN
Elitestuderende

Robotskole skaber globalt netværk: Talenter fra hele verden på sommerskole på SDU

Alle pladser er revet væk af talentfulde robotstuderende fra USA, Europa og Asien, når det danske robotmiljø for andet år i danner rammen om sommerskole på SDU i Odense for 50 af verdens stærkeste talentspirer.

Af Jakob Haugaard Christiansen, , 02-08-2022

 - Jeg fik fantastisk indsigt og læring i robotics på et højt akademisk niveau, besøgte innovative virksomheder i den danske robotklynge og fik udvidet mit  globale netværk markant.

Sådan lyder det fra Diego Hidalgo Carvajal, Ph.D fra Det Tekniske Universitet i München i Tyskland. Han var en af de 25 internationale talenter, som sidste år deltog på Elite Robot Summer School i Danmark. 

Godt et år efter, at 31-årige Diego fra Ecuador og de øvrige deltagere på første hold var samlet i Odense, kan arrangørerne bag skolen melde alt udsolgt til dette års udgave. Også i år danner Det Tekniske Fakultet på SDU i Odense rammen om undervisningen i skoleforløbet. 

 

Alene internationalt har vi haft flere end 200 henvendelser fra studerende, som gerne ville have en af de 25 pladser. De kommer til at deltage sammen med 25 robotstuderende fra de danske universiteter, siger professor og initiativtager til sommerskolen,.

Henrik Gordon Petersen, Professor, SDU Robotics

- Vi har oplevet en kæmpe interesse for at være med, og jeg har måtte være hård i udvælgelsen. Alene internationalt har vi haft flere end 200 henvendelser fra studerende, som gerne ville have en af de 25 pladser. De kommer til at deltage sammen med 25 robotstuderende fra de danske universiteter, siger professor og initiativtager til sommerskolen, Henrik Gordon Petersen, som har udvalgt deltagerne baseret på deres akademiske evner og resultater.

Unikt miljø og dansk klynge

Han glæder sig over tilbagemeldingen fra Diego, for meldingen er helt på linje med de ambitioner, arrangørerne i Danmark har med skolen.

- Vi vil gerne udbrede historien om et unikt akademisk miljø, som sammen med klyngen af robotvirksomheder har sat Danmark på verdenskortet. Samtidigt handler det om at skabe et netværk på tværs af landegrænser og kontinenter til fordel for både studerende, uddannelsesinstitutioner og virksomheder, siger Henrik Gordon Petersen. 

De robotstuderende fra Tyskland, Sydkorea, Indien, den amerikanske øst- og vestkyst og universiteter i Danmark ankommer til Danmark den 3. august.

Det er de danske innovationscentre i Silicon Valley, Boston, München, Seuol og Bangalore, der har etableret kontakten til de udenlandske universiteter, som robotsommerskolen samarbejder med.

- Vi oplever en stor og meget positiv interesse for sommerskolen, når vi banker på dørene hos nogle af verdens førende universiteter. Alle syntes rigtig godt om konceptet om at bringe talentfulde robotstuderende fra hele verden sammen og give dem mulighed for tidligt i karrieren at etablere internationale kontakter og netværk. Samtidigt kan de se mulighederne i at styrke netværket mellem universiteter og forskere gennem skolen, siger forskningsattaché Allan Skårup Kristensen fra det danske innovationscenter i Silicon Valley. 

I de følgende uger modtager de undervisning i modellering, kunstig intelligens, human-robot interaction og robotstyring på allerhøjeste plan på SDU i Odense. For de studerende venter også en indføring i iværksætteri og entrepreneurship i robotbranchen på Fyn og i resten af Danmark. 

 

Derudover venter et alsidigt program med kulturelle nedslag i København og Odense samt besøg på en række fremtrædende virksomheder, som enten udvikler eller anvender robotteknologi. Deltagerne skal bl.a. besøge den fynske robotkomet Universal Robots og MIR samt danske giganter som Novo Nordisk, Danfoss og Lego.

Robotskolen er etableret i samarbejde mellem SDU, Aalborg Universitet, DTU, Aarhus Universitet, ITU og de danske innovationscentre i Silicon Valley og Boston i USA, München i Tyskland og Seoul i Sydkorea, der alle har samarbejdet om at opbygge partnerskaber med førende internationale universiteter og rekruttere internationale og danske talenter til sommerskolen. Uddannelses- og Forskningsministeriet, Novo Nordisk Fonden og Odense Kommune bidrager til finansiering af sommerskolen.

 

Fakta

 Robotsommerskolen Elite Robot Summer School løber af stablen fra den 3. august til den 19. august. Undervisningen foregår hovedsageligt på SDU i Odense, hvor deltagerne skal gennem et intensivt program, hvor de får indblik i de nyeste teknologier til design af avancerede robotsystemer. Det drejer sig f.eks. om modellering og simulering af robotsystemer, computer vision, og menneske-robot grænseflader. 

De 25 internationale studerende kommer fra de amerikanske universiteter UC Berkeley, UC San Diego, University of Southern California, Massachusetts Institute of Technology og Northeastern University.  Det Tekniske Universitet i München og Karlsruhe Institute of Technology i Tyskland. Seoul National University og Korea Advanced Institute of Science and Technology i Korea samt Indian Institute of Technology i Kanpur. Universiteterne er alle hjemsted for robotteknologiske uddannelses- og forskningsmiljøer i verdensklasse. 

Elitesommerskolen fandt sted først gang sidste år. Indtil videre er der planlagt yderligere en udgave af skolen næste år, men ambitionen er at den skal være en fast tilbagevendende begivenhed.

Professor på SDU Robotics Henrik Gordon Petersen er faglig ansvarlig for robotsommerskolen, og de studerende får også undervisning af de bedste forskere fra andre danske universiteter. Der er også planlagt online- og fysisk undervisning fra gæsteundervisere fra udlandet.

 
Redaktionen afsluttet: 02.08.2022