Skip to main content
DA / EN
SDU UP | NYHEDSBREV Februar 2025

Nyhedsbrev februar 2025: Aktiverende undervisning og aktiv læring vba. video

I februars nyhedsbrev kigger vi nærmer på, hvad undervisere kan være opmærksomme på, hvis de vil udnytte videoers potentiale til at understøtte aktiverende undervisning og aktiv læring. Der sættes desuden fokus på tips og tricks til at komme i gang med at lave egne undervisningsvideoer, og om AI kan være en aktiv medspiller i denne proces.

Af Pernille Stenkil Hansen, , 28-02-2025

Tony Bates, en af de førende eksperter inden for online og blended learning, har i en nyhedsartikel med titlen Teaching with Video in a Digital Age netop opsummeret de vigtigste indsigter fra sine 50 års forskning i læringsteknologier, hvor han særligt fremhæver den manglende udnyttelse af videoers potentiale til understøttelse af undervisning og læring på de videregående uddannelser. 

“I think the most important lesson is that video is greatly underused in higher education teaching” (Bates, 2025).

Videoers potentialer i undervisningen 
Talrige studier viser, at veltilrettelagt brug af videoer i undervisningen kan gøre en kæmpe forskel for de studerendes læring (se f.eks. Brame, 2016 eller Godsk & Møller, 2024). Videoer bliver generelt godt modtaget af de studerende – selv lange videooptagede forelæsninger. Dette skyldes
blandt andet, at de passer godt ind i de studerendes fleksible studiemønstre. Videoer kan dog bruges på mange andre mere givende måder i undervisningen.  

I faktaboksen nedenfor finder du nogle af Tony Bates' eksempler på, hvordan videoer særligt kan understøtte de studerendes læring på måder, som ikke er lige så lette at opnå i traditionel tilstedeværelsesundervisning.

Realisering af videoers potentiale i undervisningen 
På trods af videoers undervisningsmæssige potentiale, så føler mange undervisere sig ikke kvalificerede til at producere videoer eller er usikre på, hvordan de mest effektivt kan integrere dem i undervisningen. Undervisere ser det også som værende en tidskrævende opgave at finde gode, frit tilgængelige online videoressourcer eller at producere deres egne videoer (Bates, 2025).  

Der er hjælp at hente inden for kognitionsforskningen og Richard E. Mayers kognitive teori om multimedielæring. Undervisere kan bruge Mayers 12 multimediedesignprincipper som en guide eller retningslinjer i deres produktion og udvælgelse af videoer, samt anvendelse af videoerne, så de understøtter de studerendes læringsudbytte mest optimalt. 

Rachel Mainero, specialist i undervisnignsteknologi, giver i fire korte videoer en informativ introduktion til Mayers principper og forklarer rationalet bag dem.

Cynthia J. Brame, anerkendt forsker og underviser ved Vanderbilt University, har også sin artikel “Effective educational videos: Principles and guidelines for maximizing student learning from video content” en brugbar oversigt med over strategier og metoder til brug af video i undervisningen, der kan optimere de studerendes læringsudbytte - opsummeret her på engelsk vba. Copilot chat  (oprindelig kilde: Brame, 2016, s. 3):

Kan AI være en hjælp til underviseres brug af videoer? 
Sikkert. Tekst-til-billede AI-løsninger kan være en hjælp i designprocessen af ens videopræsentationer. Hvor sprogmodeller, der bl.a. bruges i Copilot chat, er designet til at forstå og generere menneskeligt sprog, er de såkaldte diffusionsmodeller specialiseret til at generere billeder, lyd og video. Det kræver dog ofte en betalt licens til diffusionsmodellerne for at kunne producere noget af høj kvalitet. MidJourney og Stable Diffusion er eksempler på to populære og brugervenlige AI understøttet billedgenereringsløsninger, hvor brugeren får god hjælp til ’prompte’ noget brugbart frem.  

Via din SDU-adgang til Copilot chat kan du afprøve OpenAI’s DALL-E, som giver dig mulighed for at generere billeder ud fra tekst. Det kræver dog gode spørge/prompt-teknikker og en stor portion tålmodighed at få noget brugbart frem. Det kan ofte være mere tidsbesparende at søge i billeddatabaser som Colourbox eller Skyfish, som vi har adgang til på SDU. På SDUnet kan du læse mere om adgangen til billeddatabaserne.  

Ift AI-basede løsninger til generering af lyd og video kan nævnes ElevenLabs, som bl.a. bruges til stemmegenerering, hvor Heygen mere fungerer som en schweizerkniv til videogenerering, der tilbyder alt fra oversættelse og tilpasning af videomateriale til AI-avatarer og stemmekloning, hvilket gør det muligt at skabe meget realistiske digitale kopier af virkelige personer. Læs og oplev evt. Ethan Mollicks lidt skræmmende eksempel på brug af Heygen, hvor han pba. en kort videooptagelse af sig selv, skaber en digital kopi , der kan tale alverdens sprog. 


På SDU har vi adgang til videoværktøjet
 Clipchamp, der er blevet en del af office365-pakken, hvor AI kan hjælper med at generere automatiske undertekster og kan fjerne baggrundsstøj fra lydoptagelser, hvilket kan forbedre lydkvaliteten i undervisningsvideoerne. Det er også muligt at omdanne tekst til tale med valgmuligheder blandt 400 forskellige stemmer, hvor både tonehøjde og hastighed kan justeres. Mange undervisere på SDU bruger optagefunktionen i PowerPoint til at producere korte forelæsnings- eller introduktionsvideoer. Den sømløse integration med Clipchamp kan gøre det nemmere at efterbehandle og redigere disse videoer. Du finder Clipchamp som en app via din office365-konto eller via Stream, som også er en del af office365-pakken. 

I takt med at flere AI-baserede løsninger udvikles og flere ting bliver mulige, er det vigtigt, at vi er nysgerrige og eksperimenterende i vores udforskning af løsningernes potentiale. Samtidig skal vi vurdere, at selvom noget er teknisk muligt, understøtter det ikke nødvendigvis de studerendes læring optimalt. For eksempel er brugen af et 'talking head' eller webkameraoptagelse i dine PowerPoint-præsentationer ikke altid en god idé, da det ifølge Mayers multimediedesignprincipper kan skabe kognitiv overbelastning. 

Kom godt i gang med at lave dine egne undervisningsvideoer 
SDU UP udbyder følgende to kurser, der kan hjælpe dig i gang med at producere dine egne undervisningsvideoer og anvende dem mest hensigtsmæssigt til understøttelse af dine studerendes læring: 

  • ’How to design, produce and use videos for teaching and learning’ er den korte version af SDU UP’s kurser på ¼ ECTS, hvor du i et fuldt online forløb får hjælp til at producere videoer, der er relevant for netop din undervisning.  

    Kurset er bygget op som et flipped learning forløb, hvor du indledningsvis i et selvstudiemodul bl.a. bliver introduceret til Richard E. Mayers multimedie-designprincipper, så du er godt forberedt til en 3-timers online workshop, hvor du sammen med kollegaer udveksler erfaringer og laver hands-on øvelser. I det afsluttende selvstudiemodul får du mulighed for af få 1:1 feedback på en konkret videoproduktion. 

    Læs mere om kurset og tilmeld dig evt. til næste forløb, der starter op medio maj. 
  • På SDU UP’s kursus ’Flipped learning – a selfpaced, online course’ får du i et længere forløb på ½ ECTS mulighed for både at producere videoer og tilrettelægge et flipped learning-forløb, som kan integreres i dine eksisterende kurser i itslearning. Du arbejder i dit eget tempo, men kan hente inspiration fra kollegaer, der deler deres flipped learning-designs i kurset. 

    Læs mere om kurset og tilmelding her.

Referencer 
Bates, T. (2025)Teaching with Video in a Digital Age. Contact North | Contact Nord. 

Brame, C. J. (2016). Effective educational videos: Principles and guidelines for maximizing student learning from video content. CBE Life Sciences Education, 15(4), es6.1-es6.6. https://doi.org/10.1187/cbe.16-03-0125  

Godsk, M., Møller, K.L. (2024). Engaging students in higher education with educational technology. Educ Inf Technolhttps://doi.org/10.1007/s10639-024-12901-x 

Ansvarlig for månedens nyhedsbrev

Pernille Stenkil Hansen

SDU BLOG

Blogpost: Motivating and Retaining Diverse Learners in Software Engineering: Exploring the Role of People-Things Themed

Læs mere