Skip to main content
DA / EN

Professor i translationel nyrefysiologi ved SDU

Ph.d. Henrik Dimke, 40 år, Afdelingen for Kardiovaskulær og Renal Forskning ved Institut for Molekylær Medicin er tiltrådt som professor i translationel nyrefysiologi.

Henrik Dimke har arbejdet med nyrefysiologi i mere end 17 år, herunder syv år i udlandet. Som nyrefysiolog med en baggrund i molekylærbiologi, forsker Henrik Dimke primært i, hvordan nyrerne fungerer, især med henblik på at forstå hvordan nyrerne transporterer mineraler og derved regulerer deres udskillelse i urinen. Han har siden 2014 været ansat ved SDU, hvor han har opbygget sin egen forskningslinje med fokus på, hvordan kalk- og magnesiumtransporten reguleres i nyre og tarm. Dette er gjort ved brug af en række fysiologiske modeller, som han har etableret eller videreudviklet. Det eksperimentelle arbejde har blandt andet bidraget til at forstå de mekanismer, der fører til en øget mængde kalk i urinen, hvilket er den største risikofaktor for dannelsen af nyresten. En sygdom som rammer mange igennem livet.

”Jeg er meget glad for udnævnelsen til professor, hvilket er en stor anerkendelse, og jeg ser meget frem til muligheden for at udvikle forskningsgruppen yderligere i denne nye kapacitet” siger Henrik Dimke og tilføjer, at han i den forbindelse gerne vil takke de ekstremt dygtige laboranter, som yder vigtige bidrag til gruppens arbejde, ligesom medlemmerne af hans forskningsgruppe og de mange nationale og internationale samarbejdspartnere.

Henrik Dimkes nuværende publikationsliste på 61 arbejder indeholder flere publikationer i de højest rangerede tidsskrifter inden for hans område og andre fysiologitidsskrifter, oversigtsartikler og bogkapitler i amerikanske lærebøger. Hans forskning indeholder også en lang række samarbejder med ledende internationale og nationale forskningsgrupper. Herunder har han en række samarbejder med forskere på Odense Universitetshospital, hvor han også er tilknyttet Nyremedicinsk Afdeling Y som gæsteforsker. Et samarbejde, der forstærkes yderligere, når OUH flyttes og bygges sammen med SDU de næste år.

Henrik Dimke har modtaget finansiering til sin forskning fra en række private fonde, heriblandt Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet, Fabrikant Vilhelm Pedersen og Hustrus Mindelegat, og Lundbeckfonden og fra Danmarks Frie Forskningsfond, bl.a. i form af en Sapere Aude-bevilling. Henrik Dimke har modtaget Renal Section Young Investigator Award 2022 fra American Physiological Society. Udmærkelsen gives årligt til en enkelt fremragende yngre nyreforsker på verdensplan.

Henrik Dimke er meget engageret i uddannelses- og forskningspolitik, hvorfor han også er valgt til formand for Akademisk Råd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU. Han har også været medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs Unge Akademi. Her har han været formand for Akademiet i to perioder, hvor han har bidraget til række emner indenfor uddannelses- og forskningspolitik.

Henrik Dimke er cand.scient. fra Aarhus Universitet, han forsvarede sin ph.d.-afhandling inden for fysiologi ved Radboud Universitet i Holland hos Rene Bindels og Joost Hoenderop, en internationalt anerkendt gruppe, der specialiserer sig i kalk og magnesiumstofskiftet. Efterfølgende var han på et forskningsophold hos professor Todd Alexander ved University of Alberta i Canada, igen med fokus på kalktransport i nyrerne. Han modtog efterfølgende et stipendium fra Danmarks Frie Forskningsfond til endnu et forskningsophold ved Lunenfeld-Tanenbaum-forskningscenteret i Toronto, Canada hos Professor Susan Quaggin – et laboratorie anerkendt for brugen af genomredigeringsteknikker mhp. at udvikle nye behandlingsmetoder for nyresygdomme. 

Mød forskeren

Henrik Dimke er cand.scient. fra Aarhus Universitet og professor i translationel nyrefysiologi.

kontakt

Nyheder fra Sundhedsvidenskab
Sund nyhedsbrev

Tilmeld dig nu

Redaktionen afsluttet: 14.09.2021