Skip to main content
DA / EN

Betina Lund-Nielsen

Ph.d. studerende: Sygeplejerske, cand. scient. san. Betina Lund-Nielsen
 
Projekttitel: Sårbehandlingsinterventioner til kræftpatienter med kræftsår, med specielt focus på interventioner mod lugtgener, infektion og sårsmerter.

Hovedvejleder: Professor Lis Adamsen, UCSF, Rigshospitalet

Medvejledere: Professor, overlæge Michael Rørth, Finsencentret, Rigshospitalet; Professor, overlæge Finn Gottrup, Videnscenter for Sårheling, Bispebjerg hospital; Professor, overlæge Hans Jørn Kolmos.

Udføres ved:

Projektbeskrivelse:

Det antages, at 5-10 % af alle kræftpatienter på et tidspunkt i deres sygdomsforløb vil udvikle kræftsår (Alexander 2009). Sårene, som hyppigst forekommer i forbindelse med fremskreden kræftsygdom, er resultat af tumor, der infiltrerer huden og det underliggende væv. Sårbunden i kræftsår er karakteriseret ved tumorvæv, nekrotisk væv, slough og fibrin, hvilket skaber grobund for aerobe og anaerobe bakterier, som kan give lugtgener og i yderste konsekvens infektion i såret . På grund af kræftvæv i sårbunden er opheling ikke et realistisk mål.
Det kunne antages, at bandager med antibakterielle egenskaber kunne reducere bakterieforekomsten og lugt i kræftsår, og fremme sårhelingen. Sølv- og honningbandager tilskrives begge antibakteriel effekt i andre kroniske sår som eksempelvis bensår, men der findes ingen randomiserede kliniske studier (RCT) af deres effekt på kræftsår, og der findes ingen kontrollerede studier, som sammenligner effekten af sølv- og honningbandager. Formålet med dette studie er at undersøge, hvorvidt sølv- eller honningbandager har indflydelse på forekomsten af bakterier i kræftsår.
.

Sidst opdateret: 02.12.2021