Seneste nyheder
28.03.2025
Lys kan afsløre kræft på sekunder – danske forskere bag ny teknologi
Fremtidens kræftdiagnose kan blive hurtigere og mere præcis – takket være et forskerteam ledet af SDU, der kan bruge usynligt lys og kunstig intelligens til at opdage sygdomme, før symptomerne viser sig.
27.03.2025
Dr. Elli Stamatopoulou modtager international pris for fremragende ph.d.-arbejde
Dr. Elli Stamatopoulou, tidligere ph.d.-studerende ved Mads Clausen Instituttet, har modtaget den prestigefyldte Gian Paolo Brivio Award for sin fremragende forskning inden for fysik og kemi af avancerede materialer.
20.03.2025
SDU-forskere med til at sætte verdensrekord: Vinduer med indbyggede solceller kan gøre fremtidens bygninger til kraftværker
Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller med rekordbrydende effektivitet. De nye vinduer kan både lukke lys ind og producere strøm – en teknologi der kan forandre bygninger i byer verden over.
Bevilling
24.01.2025
Ung fysiker får prestigefyldt bevilling og vender tilbage til SDU
Hvordan opfører lys og stof sig på nanoskala? Det er noget af det, fysiker André Gonçalves skal undersøge, når han vender tilbage til Det Tekniske Fakultet på SDU med en Villum Young Investigator-bevilling på 9 millioner i ryggen.
Bevillinger
16.12.2024
88 millioner kroner til forskere på SDU
Hele 28 SDU-forsker har netop modtaget hver deres Carlsbergbevilling til at skabe banebrydende forskningsresultater inden for hver deres felt.
16.12.2024
Nyansat SDU-professor vil lave brændstof af sol og vand
Professor Mirabbos Hojamberdiev (Khujamberdiev) er blevet ansat ved Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg. Han forsker i, hvordan sollys kan omdanne vand til grønt brændstof – uden CO₂-belastning – ved hjælp af fotokatalytiske materialer.
Bevilling
05.11.2024
Panagiota Elli Stamatopoulou modtager prestigefuld bevilling fra Villum Fonden
Villum Fonden uddeler over 16 millioner kroner til syv exceptionelle kvindelige forskere inden for tekniske og naturvidenskabelige fag. En af dem er Panagiota Elli Stamatopoulou, der har markeret sig med sin forskning på SDU.
Bevillinger
26.09.2024
Fra duftende mobiler til optiske tandhjul: Tre MCI-forskere modtager millionstøtte
Med millionstøtte fra Villum Fonden skal tre forskere fra Mads Clausen Instituttet udfordre videnskabens grænser med projekter om duftoverførsel via mobilen, billige, bøjelige solceller og optiske tandhjul i fremtidens computere.
Bevilling
26.09.2024
Fremtidens telefon kan sende dufte
Projektet TeleScent på SDU har netop modtaget en bevilling fra Villum Fondens Experiment-program. Forskerne bag vil tilføje lugtesansen til vores digitale kommunikation, så fremtidens telefonsamtale ikke kun bliver med lyd og video, men også duft.
Forskningsgennembrud
03.09.2024
Forskningsmæssigt gennembrud inden for udviklingen af strækbare fladskærme
Et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Polyteknik AS har ført til et banebrydende gennembrud indenfor strækbare fladskærme. Den nye metode åbner op for en række innovative produktmuligheder, såsom mere holdbare og fleksible skærme til smartphones og tablets, der kan modstå bøjning og strækning.
Bevilling
10.05.2024
12 millioner til forskning i solceller og sværme af droner
Anders Lyhne Christensen og Morten Madsen, begge professorer på Det Tekniske Fakultet, har hver fået en bevilling på seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.
PRIS
25.04.2024
META-HiLight modtager hæder ved SPIE Photonics Europe
META-HiLight-projektet har opnået 2. pladsen for "Best Innovation by a Multilateral Project, Organisation, or Company" ved 20-års jubilæet for SPIE Photonics Europe, som blev afholdt i Strasbourg.
Karriere
04.04.2024
Fra fysik til finans – kvantefysikere er eftertragtede i den finansielle sektor
Theis Pilegaard Rasmussen har netop forsvaret sin ph.d. i kvantefysik, men fortsætter ikke sin akademiske karriere. I stedet har han fået job hos Danske Bank. Men hvorfor er fysikere attraktive for den finansielle sektor, og hvad kan de bidrage med?
21.03.2024
SDU MCI i spidsen for NANOCHEM – en unik national infrastruktur for billeddannelse med kemisk information på nanoskala
Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg står i spidsen for NANOCHEM, en ny national infrastruktur, der åbner dørene for en større forståelse af, hvordan kemi foregår på nanoskala. Forståelsen af disse kemiske processer er vigtig, da de har afgørende betydning i både den biologiske og den elektroniske verden. NANOCHEM er et samarbejde mellem førende danske universiteter med tyngdepunkt på Syddansk Universitet.
IVÆRKSÆTTERI
15.03.2024
Ny indendørs solcelleteknologi kan lægge AA-batterier i graven
Forskere ved SDU har udviklet en solcelleteknologi, der vil overflødiggøre AA, AAA og knapcellebatterier. Prototypen er klar, og forskerne satser på at kunne producere 5.000 enheder om dagen inden for et år. De er nu på jagt efter erhvervsfolk, der kan hjælpe dem ind på markedet.
SAMARBEJDE
25.01.2024
TORCH-projektet, som har modtaget ca. 10,7 mio. kr. i støtte fra EU-programmet Interreg Deutschland-Danmark, blander fortidens farver med nutidens teknologi for at bevare og kaste nyt lys over vores nationalskatte.
TEKNOLOGI
04.12.2023
Ny teknologi vil forbedre miljøovervågning: AutoSPAN-projekt opdager PFAS-forurening med det samme
Forskningsprojektet AutoSPAN vil tackle PFAS-forurening og skabe en mere bæredygtig fremtid for vores vandmiljø.
Fyens Stiftstidendes Forskerpris
17.11.2023
Tre SDU-forskere modtager Fyens Stiftstidendes forskerpris
De tre SDU-professorer Kurt Klaudi Klausen, Anna Paldam Folker og N. Asger Mortensen modtog torsdag den 16. november den årlige forskerpris fra Fyens Stiftstidende. Med hæderen følger 25.000 kroner til hver.
Pris
17.11.2023
N. Asger Mortensen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2023
Hvert år uddeler Fyens Stiftstidende en pris til to eller tre fynske forskere, der udviser mod og nysgerrighed. I år var N. Asger Mortensen fra Det Tekniske Fakultet blandt modtagerne.
CLARIVATE
16.11.2023
Bozhevolnyi skinner blandt Clarivates højt citerede forskere for sjette år i træk
Sergey Bozhevolnyi, en fremtrædende forsker fra SDU Nano Optics, har for sjette år i træk sikret sig sin position blandt Clarivates højt citerede forskere. Denne bemærkelsesværdige præstation understreger hans individuelle brillans og den vedvarende betydning af hans bidrag til feltet.