Skip to main content

Forskning

Ph.d.-studerende undersøger åreforkalkning hos nydiagnosticerede type-2 diabetikere

I et ph.d.-projekt fra IRS Sydvestjysk Sygehus har Monija Mrgan Hansen undersøgt åreforkalkning blandt patienter med type-2 diabetes, som netop har fået stillet diagnosen. Resultaterne viser, at diabetikerne har mere åreforkalkning – også af den mere farlige form, der kan udvikle sig til blodpropper

Omkring 250.000 danskere lever med type-2 diabetes, og tallet er stigende. Hvis du lider af diabetes, har du også en øget risiko for åreforkalkning. Men hvordan ser det ud hos de diabetikere, som netop har fået stillet diagnosen?

Det har læge og ph.d. Monija Mrgan Hansen undersøgt i sit ph.d.-projekt ved IRS Sydvestjysk Sygehus, hvor hun har undersøgt åreforkalknings udbredelse, struktur og påvirkning af strømningen i kranspulsårerne hos nydiagnosticerede type-2 diabetikere. Undersøgelsen er fundet sted ved anvendelse af hjerte-CT-scanning kombineret med en måling af trykket i blodåren, en såkaldt ”non-invasiv måling af fractionel flow reserve, FFRCT”.

Resultaterne viser, at ny-diagnosticerede diabetikere uden symptomer har mere åreforkalkning end alders- og kønssvarende raske mennesker, at åreforkalkningen ser ud til at være mere skrøbelig, og at flere allerede på diagnosetidspunktet har påvirkning af hjertets blodgennemstrømning.

- Når vi finder, at åreforkalkningen blandt diabetespatienter allerede ved diagnosetidspunktet kan være udbredt og betydende, er det vigtig viden, som kan indikere, at der skal iværksættes tidligere behandling, siger Monija Mrgan Hansen, der understreger, at resultaterne dog først skal testes på en større gruppe af patienter.

Læs hele nyheden på Sydvestjysk Sygehus’ hjemmeside

Om projektet

  • Forskningsprojektets resultater blev præsenteret til ph.d.-forsvar fredag den 11. november på Esbjerg Sygehus, Syddansk Universitetshospital.
  • I projektet er der inkluderet 44 raske personer, som er matchet med 44 diabetikere i forhold til køn og alder, ligesom der er set på kønsforskelle mellem mænd og kvinder blandt 112 personer med type-2 diabetes.
  • Deltagerne er blandt andet spurgt indtil anamnese/sygehistorie, ligesom der er foretaget spørgeskemaundersøgelse, undersøgt højde, vægt og talje-hofte-forhold, taget blod- og urinprøver, blodtryksmåling, ultralydsundersøgelse af halskar, måling af karrenes stivhed, hjerte-CT scanning og FFRCT.
  • Redaktionen afsluttet: 13.12.2022