Skip to main content
DA / EN

Danske forskere skal inspirere Manchester United til endnu bedre talentudvikling

Miljø frem for individ. Det er fokus i den nye måde at udvikle talenter på, som forskere fra SDU har undersøgt og nu vil lære fra sig.

I snart ti år har Kristoffer Henriksen og Carsten Hvid Larsen, henholdsvis lektor og studielektor på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU og sportspsykologiske konsulenter i Team Danmark, forsket i, hvordan stærke sportsmiljøer, herunder de store fodboldklubber, udvikler talenter.

Både i Danmark og internationalt, hvor mange klubber har store afdelinger eller akademier for talentudvikling.

-Indenfor talentforskningen har fokus i mange år nærmest ensidigt været på individet, altså den enkelte atlet. Man har interesseret sig for, hvordan vi kan spotte den næste store stjerne, hvordan de bedste atleter har trænet, deres personlighed osv. Vores forskning har flyttet fokus fra individet til miljøet og vi har undersøgt succesrige talentudviklingsmiljøer, de miljøer, der har produceret mange eliteatleter, fortæller Kristoffer Henriksen.

En game changer for talentudvikling

Han og Carsten Hvid Larsen har blandt andet besøgt og studeret fodboldklubber i Danmark og Holland, landshold i sejlsport og orientering, og stærke klubber i atletik, svømning, cykling. De har konkluderet, at de gode miljøer interesserer sig for atleterne som hele mennesker, har fokus på fællesskab, har plads til sen specialisering og langsigtet udvikling, og har en stærk og solid kultur for talentudvikling. Deres forskningsresultater har vakt genklang på højeste internationale niveau og kaldes en game changer i fodboldverdenen.

Nu har en af giganterne i international fodbold, engelske Manchester United, inviteret SDU-forskerne på besøg for at høre om deres forskning og blive inspireret af den.

-Manchester United vil udvikle og optimere deres talentudviklingsmiljø. Derfor har de valgt at invitere os på besøg. Vi holder oplæg om vores forskning og dens betydning i praksis. Samtidig får vi lov at se og høre om hvordan de organiserer deres talentudvikling og de udfordringer, der følger med. 

Kristoffer Henriksen og Carsten Hvid Larsen ser frem til at møde hele Manchester Uniteds performance staff, det vil blandt andet sige trænere fra flere af klubbens hold og deres forskningsafdeling. De håber at besøget kan blive startskuddet til et samarbejde, måske et fælles forskningsprojekt om udvikling af fremtidens stjerner på grønsværen.

Fototekst: Marcus Rashford er et af de unge talenter, der de seneste år er kommet gennem Manchester Uniteds ungdomsafdeling. Foto: Polfoto.

Mød forskeren

Ph.d. og lektor på Institut for Idræt og Biomekanik.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 23.10.2017