Skip to main content

Pris for at finde nøglen til at producere kunstige knogler

Moustapha Kassem modtager SEB-prisen for sin forskningsindsats.

”Mikro-RNA 138” heddet det, molekylet, der nøglen til at producere kunstige knogler, og som kan give håb om helbredelse til mennesker med osteoporose. En knust arm. Et amputeret ben.

Det er professor Moustapha Kassem’s gruppe fra Odense Universitets Hospital, der fandt Mikro-RNA 138 for et par år siden, og for den indsats og hans årelange forskningsindsats får han nu SEB-prisen 2015.

En mand med mange forcer

Set udefra kunne han lige så godt have været hædret for sit kliniske arbejde med diabetikere og andre med stofskiftesygdomme, for at deltage i etableringen af ”Center for Kunst og Videnskab, SDU ”, for formidling af forskning i pressen og diverse aftenskolekurser eller for sine indlæg i samfundsdebatten om islam og muslimer i Danmark og sit formandskab for Demokratiske Muslimer .Men det er forskeren Kassem, der belønnes for arbejdet med at manipulere vores egne celler – stamcellerne – så de kan få knoglebrud til at hele hurtigere og, håber han og hans hold, på lidt længere sigt få en amputeret arm eller et manglende ben til at gro ud igen. Og for de mere end 400.000 mennesker med osteoporose, alene i Danmark, er håbet at styrke de svage knogler og åbne for et mere aktivt liv.

En lang række priser

Kassem har udgivet mere end 250 videnskabelige artikler, som er blandt de højest rangerende i videnskabelige tidsskrifter, og han er selv bedømmer for nogle af verdens mest velestimerede af slagsen, som Nature Medicine, Nature Biotechnology, Cell og PNAS samt mange flere.

SEB-prisen – der er på 100.000 kr. - er den seneste af en lang række priser, han har modtaget. Tidligere er han bl.a. hædret med forskningsprisen fra American Society for Bone and Mineral Research (1995), Syddansk Universitets videnskabelige publikationspris for seniorforskere (2012) og Novo Nordisk Fondens Marie og August Krogh Pris (2012).

Internationalt samarbejde

Moustapha Kassem er født i Cairo og uddannet som læge der. Han flyttede hurtigt til Danmark og fortsatte sin specialægeuddannelse i intern medicin og endokrinologi i Danmark og USA. Han opnåede sin Ph.D - og doktorgrad fra Aarhus Universitet og modtog et forskningsophold ved Mayo Clinic i USA. I 2002 blev han udnævnt til professor i molekylær endokrinologi ved Syddansk Universitet.

Moustapha Kassem har været meget aktiv i etablering af internationalt samarbejde med mange lande bl.a. Kina, Sydkorea, Saudi Arabien, Israel og Egypten. Han har uddannet mere end 100 danske og internationale forskere.

OM PRISEN

SEB-prisen ( SEB for Skandinaviska Enskilda Banken) uddeles 5. februar af Danske Lægers Forsikring under Codan/SEB Pension. Det er en forening, der anvender provenuet af danske lægers forsikring i Codan/SEB Pension til støtte af humanitære og videnskabelige formål.
I en længere årrække er der uddelt priser til meget distingverede forskere/læger, og uddelingen sker altid i Domus Medica. For at få den bredeste baggrund for indstillingen er organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) blevet bedt om at indstille kandidater.
Redaktionen afsluttet: 05.02.2015