Skip to main content

Danmark får for første gang fornem pris for forskning i artrose

Ewa Roos, professor og forskningsleder på Syddansk Universitet modtager i dag Osteoarthritis Research Society International’s Clinical Research Award.

De seneste år har artrose, også kendt som slidgigt, været et varmt emne i samfundsdebatten.
Både fordi lidelsen er så udbredt, og fordi forskere har påvist, at vores tidligere opfattelse og behandling af sygdommen ikke har været optimal.
Ewa Roos, professor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet har markeret sig ved sin forskning i artrose, hvor et af mange opsigtsvækkende forskningsresultater er, at patienter med artrose ikke som tidligere antaget har bedst af at holde sig i ro, men tværtimod oplever færre smerter og symptomer samt en øget livskvalitet ved at dyrke motion. Bruskkvaliteten i de udsatte led bedres samtidig ved fysisk aktivitet.


”Vi kan se at træning giver den samme smertelindring uanset hvilken grad af artrose patienten har. Det betyder at det aldrig er for sent at begynde at træne,” fortæller Ewa Roos.

Første prismodtager uden lægeuddannelse

Ewa Roos modtager i dag prisen Osteoarthritis Research Society International’s Clinical Research Award 2014 i Paris.
Prisen er siden 1990 hvert år blevet givet til en international forsker som en anerkendelse af excellence i klinisk forskning indenfor artroseområdet, primært udført indenfor de seneste fem år.

Det er første gang prisen går til en forsker fra Danmark, og det er første gang prisen tildeles en forsker med ikke-lægelig uddannelse.
Ewa Roos er uddannet fysioterapeut fra Lunds Universitet i Sverige og får prisen med begrundelsen ”outstanding work in exercise as prevention and treatment of joint pain, joint injury and osteoarthritis”.

Ny viden på dagsordenen

”Jeg håber, at denne pris kan være med til at sætte fokus på den viden, vi kan opnå, og hvordan klinisk praksis kan ændres, når nye tanker prøves, og nye faggrupper kommer i spil på universitetet,” siger Ewa Roos.

” - Med en fortid som kliniker er det en stor glæde at se, at forskningsresultater kommer patienter til gavn.
Vores forskning har bidraget til, at træning er evidens-baseret medicin til artrose patienter, og at træning anbefales som første tiltag ved artrose af Sundhedsstyrelsen.”

Uddanner fysioterapeuter i træning af artrosepatienter

Til dato har 140 danske fysioterapeuter været på et to-dages kursus i, hvordan de kan hjælpe deres patienter med artrose til at holde sig fysisk i gang.

Godt Liv med Artrose i Danmark hedder projektet, som 1400 patienter har gennemført, og som hver måned har 200 nye deltagere.
Det er direkte baseret på Ewa Roos’ forskningsresultater, som hermed overføres til praksis og kommer patienterne til gode.

Fakta:

Ewa Roos har publiceret over 145 artikler i internationale videnskabelige tidsskrifter.
Hun er ud over sit arbejde på Syddansk Universitet tilknyttet University of Melbourne i Australien som æresprofessor. 
Læs mere om Osteoarthritis Research Society International’s Clinical Research Award 
Læs mere om Godt Liv med Artrose i Danmark

Kontaktoplysninger:
Ewa Roos
Professor og forskningsleder
Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet
Email:eroos@health.sdu.dk  
Telefon: 6011 4331

Redaktionen afsluttet: 24.04.2014