Skip to main content
DA / EN
Forskning

Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv

Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.

Af Nana Olejank Hansen, , 09-07-2025

Lige som en gammel cykelslange kan svækkes og bule ud, kan legemspulsåren i maven med alderen også bule ud.  En sådan udposning giver sjældent symptomer, men den kan vokse sig så stor, at den brister – oftest med døden til følge.

Legemspulsåren (aorta) er kroppens største pulsåre og forsyner hele kroppen med blod. Den starter ved hjertet og løber ned gennem brystkassen og bughulen, hvor den forgrener sig og fører blodet ud til hele kroppen.

I et nyt studie har forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital undersøgt om en type medicin, som allerede bruges til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, vil kunne bremse udviklingen af udposningerne.

Hvad er en udposning på legemspulsåren?

Udposning på legemspulsåren kaldes også en abdominal aortaaneurisme. Udposninger af legemspulsåren sidder oftest lige over navlen, hvor legemspulsåren deler sig for at løbe til hver sit ben.

Risikoen for en udposning på legemspulsåren er højest for mænd, hvor 3-4 % mellem 65 og 74 rammes, mens det for kvinder er under 1 %.

Personer med en udposning på legemspulsåren har næsten tre gange højere risiko for at blive ramt af anden hjertekarsygdom.

- Vi har i vores nye studie fundet, at kolesterolsænkede medicin – såkaldte statiner – giver en tydelig og sikker reduktion af, hvor hurtigt udposningerne vokser, siger Jes Lindholt, professor i karkirurgi ved Klinisk Institut, SDU og OUH, som er en af forskerne bag studiet.

- Den her behandling kan hjælpe, så vi kan forebygge behovet for de operationer, som ellers skal afværge den livstruende bristning.

Forskerne har brugt data fra to store danske screeningundersøgelser til at afdække om den kolesterolsænkende behandling kan bruges forebyggende. Her er knap 1000 danske mænd i alderen 65-74 år blevet fulgt med årlige scanninger.

En billig og ufarlig medicin til at bremse udviklingen af udposningerne

Statiner er i forvejen kendt for at forebygge blodpropper, og de er en hjørnesten i forebyggelsen af hjertekarsygdomme.

Hvad er statiner?

Statiner er en gruppe lægemidler, som bruges til at sænke kolesteroltallet i blodet – især LDL-kolesterol, som er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.

-I gennemsnit kunne vi se at udposningerne voksede halvt så hurtigt hos personer, som fik den anbefalede maksimale dosis statiner, fortæller Joachim Skovbo, ph.d.-studerende ved Klinisk Institut:

-Samtidig viste vores studie, at en fordobling af statindosis var forbundet med knap 20% lavere risiko for operation, bristning, og død - hver især. Vi forventer, at effekten af behandlingen vil være endnu højere end de 20%, fordi de undersøgte patienter i gennemsnit, kun tog en halv dagsdosis, og man anbefaler tre dagsdoser.

Effekten fandt forskerne, selv når der blev taget højde for alder, rygning, blodtryk og andre helbredsforhold og i flere sensitivitetsanalyser.

Screeningprogrammer kan redde liv

-Man behøver kun at blive screenet én gang med en ultralydsskanning, der blot tager fem minutter, så den helt store omkostning ved screeningprogrammerne er operationerne, fortæller Jes Lindholt.

-Fordi udposningerne sjældent giver symptomer, ved de berørte personer ikke, at de er i risiko for at deres udposning brister, og at de har næsten tre gange højere risiko for at blive ramt af anden hjerte-kar-sygdom. Derfor modtager de heller ikke relevant forebyggende behandling, forklarer Joachim Skovbo.

Flere lande, herunder Storbritannien, Tyskland og Sverige har indført nationale screeningsprogrammer for denne sygdom. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at screeningprogrammer for 65-årige mænd bliver indført i Danmark, men det har endnu ikke ført til politisk handling.

-At vi nu kan forebygge en væsentlig del af operationerne og samtidig redde mange ekstra leveår, fordi medicinen generelt også forebygger dødsfald, øger omkostningseffektiviteten markant, forklarer Jes Lindholt:

-Det er meget svært at se, hvad der nu skulle tale imod indførelsen af screening i Danmark.

Om studiet:

  • Det nye studie bygger på præcise danske registerdata, hvor receptindløsninger og opfølgning er veldokumenterede.
  • I de to store danske screeningsundersøgelser VIVA og DANCAVAS har forskerne fundet en udposning på legemspulsåren hos 1 ud af 25 danske mænd i alderen 65-74 år.
  • Personer med en udposning på legemspulsåren har en 2-3 gange højere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end andre mænd i samme aldersgruppe uden en udposning på legemspulsåren.
  • Statiner (kolesterolsænkende medicin) viste sig næsten at halvere den hastighed udposningerne voksede med. Samtidig gav en fordobling af dosis af den kolesterolsænkende medicin næsten 20 % lavere risiko for operation, bristning og død – hver især.

Læs studiet: Studiet er udgivet i det ledende tidsskrift vedrørende hjertekarsygdomme: ”Cirkulation” (https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.125.074544)


Finansiering: Screeningsstudierne blev finansieret af EU, Region Midtjylland og Syddanmark, de frie danske forskningsråd (DFF) og Hjerteforeningen. Det aktuelle studie er en del af Joachim Skovbos ph.d.-studium, som er finansieret af Region Syddanmark og Syddansk Universitet.

Mød forskeren

Joachim S. Skovbo er læge og ph.d.-studerende ved Forskningsenhed for Hjerte-, Lunge, og Karkirurgi ved Klinisk Institut, SDU og Hjerte, Lunge og Karkirurgisk Afdeling T, Odense Universitetshospital.

Kontakt

Mød forskeren

Jes S. Lindholt er professor og overlæge i karkirurgi ved Forskningsenhed for Hjerte-, Lunge, og Karkirurgi ved Klinisk Institut, SDU og Hjerte, Lunge og Karkirurgisk Afdeling T, Odense Universitetshospital.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 09.07.2025