Skip to main content

Spektroskopi og hyperspektralt kamera

Fagligt indhold

Hvordan bruger man lystes bølgelængde på satellitter og til at sortere kartofler?

Spektroskopi

Med vores digitale spektroskometer med optiske fiber kan vi lave mange forskellige undersøgelser af lys. Både omkring os, men også for væsker.

I dette eksperiment giver vi en introduktion til det elektromagnetiske spektrum og hvordan de forskellige molekyler i vores atmosfære observeres. Dernæst undersøger vi, hvordan spektroskopi kan bruges til at analysere vulkaner og kunstige oaser i Sahara. Vi kobler også spektroskopi til, hvordan industrien bruger denne teknik i hverdagen, hvilket helt naturligt fører til avancerede teknikker med et hyperspektralt kamera.

Hyperspektralt kamera

Spektrale billeder bruges i adskillige sammenhænge i rummet, både til at kigge ned på jorden, men også ud på andre planeter som Mars. Disse billeder observerer typisk i intervallet mellem 400 og 1000 nanometer og kan eksempelvis bruges til at analysere klimaændringer, biodiversitet og økosystem processer, såvel som at bestemme den kemiske sammensætning af en atmosfære. I denne øvelse skal vi tage, behandle og analysere spektrale billeder.

 

Foto taget med hyperspektralt kamera

Praktiske detaljer

Eleverne får sparring med forskeren bag forløbet, hvilket foregår samtidig med et besøg på SDU eller alternativt online via Zoom.

 

Mød Industriforskeren bag projektet

Newtec Forsker

Bjarke Jørgensen, Head of Research, Newtec Engineering A/S

Hyperspektrale kameraer er udviklet og fungerer som en hovedanalysemetode hos os på Newtec Engineering A/S. Newtec er en 42 år gammel virksomhed, der producerer maskiner til at veje, pakke og sortere primært frugt og grønt og har 15.000 installationer rundt i hele verden. Newtec Engineering A/S, som er den gren af virksomheden, der særligt tager sig af at udvikle sorteringsmaskiner, har et solidt samarbejde med Fysik på SDU. Vi har ofte både speciale og Ph.D studerende tilknyttet vores udviklingsafdeling. Newtec har allerede fra begyndelsen været en virksomhed med stor udviklingstrang og var blandt de første tilbage i 90’erne til at implementere kunstige neurale netværk, i deres maskiner:

– Et kunstigt neuralt netværk kan oversættes i almindelig tale til maskinlæring. Altså dét, at man kan træne en maskine til at genkende en bestemt type af fejl. Så hvis man har skimmel på en kartoffel, så kan vi lære maskinen at genkende skimlen og adskille den fra f.eks. en tør plet eller en slagskade. Det er mildest talt som at træne en hund til at gø, hver gang den finder en dårlig kartoffel. Udover udvikling af neurale netværk og traditionelle hyperspektrale kameraer, arbejder Newtec også med andre projekter som fx et termografisk hyperspektralt kamera, som observerer bølgelængder i intervallet 3-8 µm, hvilket kan bruges til at bestemme temperaturen af objekter.

Booking

Forløbet bookes gennem vores Outreach Koordinator Louise Kindt.

Book her

Institut for Fysik, Kemi og Farmaci Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: 6550 3520

Sidst opdateret: 23.08.2023