Skip to main content
Droner

SDU Sønderborg bygger drone på steroider, som skal løfte den grønne omstilling

Forskere på SDU’s campus i Sønderborg arbejder lige nu på dronernes svar på Arnold Schwarzenegger. Når den er klar til at lette engang i juni, er det målet, at den kan løfte 100 kilo og på den måde erstatte små kraner i svært tilgængelige områder. For eksempel kan dronen servicere vindmølleteknikere med reservedele og værktøj på åbent hav.

Af Sune Holst, , 06-03-2023

Larmen i kælderen på SDU’s campus i Sønderborg er øredøvende. Propellen, der testses, lyder som et B29-bombefly fra 2. verdenskrig. 
Propellen skal imidlertid ikke bruges til bomber, men derimod at fragte reservedele og værktøj ud til havvindmøller. Forskere på SDU Sønderborg er i gang med at bygge en kæmpedrone, som kan løfte op til 100 kilo, og som kan blive en vigtig brik i den grønne omstilling. 
 
 
Droner er blevet et uundværligt redskab i mange industrier. De bruges til alt lige fra luftfotografering, pakkeleverancer til redningsaktioner. Men en af de mest spændende anvendelser af droner er i den grønne omstilling. Mens verden bevæger sig mod en mere bæredygtig fremtid, udforsker forskere måder at bruge droner til at hjælpe os med at reducere vores CO2-aftryk og beskytte miljøet. En lovende udvikling på dette område er droner, der kan klare tunge belastninger.

Traditionelt er tunge løft blevet udført ved hjælp af kraner eller andre tunge maskiner. Men disse maskiner er ofte dyre, svære at transportere og kræver en masse plads at betjene. Droner kan derimod let transporteres og kan få adgang til svært tilgængelige områder, som er svære for kraner at nå. 

professor Jerome Jouffroy  , SDU Mechatronics

Med en drone, der kan løfte 100 kilo, ser Jerome Jouffroy en fremtid, hvor tunge løft kan udføres mere effektivt og bæredygtigt. I stedet for at bruge en kran til at løfte tunge solpaneler op på et tag, kan en drone bruges til at udføre samme opgave hurtigt og let. Dette vil spare tid og reducere behovet for stort, tungt udstyr.

Sikkerhed er en topprioritet
Men hvordan vil Jerome Jouffroy og hans forskningskolleger bygge en drone, der kan løfte 100 kilo?

”Der er nogle nøgleudfordringer, der skal overvindes. For det første skal dronen være kraftig nok til at løfte en tung belastning. Man kan ikke blot opskalere. De ledninger vi brugte i første omgang, blev for eksempel alt for varme på grund af den store belastning. Derudover kan skruer ryste sig løs som følge af voldsomme vibrationer. Det kræver derfor, at vi finder den rette kombination af kraftige motorer og letvægtsmaterialer. Det handler om at finde den optimale balance mellem styrke og vægt,” siger Jerome Jouffroy.

Professoren fortæller videre, at dronen nødvendigvis skal være stabil og manøvredygtig. At løfte en tung belastning kan gøre en drone ustabil, så forskerne skal finde måder at sikre, at dronen forbliver stabil, selv når den bærer en tung belastning. Dette involverer avancerede sensorer og kontrolsystemer, der justerer dronens bevægelser i realtid.

”Endelig skal dronen naturligvis være sikker. At bære en tung belastning udgør risici for både dronen og alle i nærheden, så sikkerhed er en absolut topprioritet,” understreger Jerome Jouffroy.

Drone er flyvefærdig til juni
Hvis alt går efter planen, er dronen færdig og flyveklar i juni måned, hvorefter de potentielle anvendelsesmuligheder står i kø. Her er blot nogle få eksempler:

  • Transport af nødforsyninger: I nødsituationer kan det være svært at transportere tunge forsyninger som vand og medicin. Droner kunne bruges til at transportere disse forsyninger hurtigt og effektivt.
  • Transport af udstyr til fjerntliggende områder: I fjerntliggende områder kan det være svært at transportere tungt udstyr. Droner kunne bruges til at transportere udstyr til disse områder, hvilket reducerer behovet for store lastbiler eller helikoptere.
  • Landbrugsdrift: Store droner kan bruges til at overvåge større landbrugsområder for at forbedre produktiviteten og reducere miljøpåvirkningen. De kan også anvendes til at sprøjte planteværnsmidler og gødning på store områder.
  • Militære opgaver: Vi har alle hørt om droner i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, men det er droner som våben. SDU’s drone ville kunne løfte udstyr ved en frontlinje, som ofte er præget af klistret mudder.

Skal hjælpe havvindmøller
Professor Jouffroy mener, at droner i flere tilfælde kan anvendes som erstatning for en kran, hvor de kan bruges til at løfte og transportere lette til mellemstore genstande til svære at nå områder, hvor en kran ikke kan komme frem eller er for dyr at anvende.

Droner kan også bruges til opgaver, der kræver en høj grad af præcision og nøjagtighed, såsom at placere materialer nøjagtigt på byggepladser eller til inspektioner af høje strukturer

professor Jerome Jouffroy, SDU Mechatronics

Og når det kommer til høje strukturer i svært tilgængelige områder, så er vindmøller et oplagt mål. Forskerne ser servicering af vindmøller som et job, hvor dronerne virkelig kan gøre en forskel.

”Havvindmølleparker kommer til at spille en afgørende rolle i den grønne omstilling. Men den stabile levering af strøm kræver, at vindmøllerne kan serviceres hurtigt og effektivt. Her er droner oplagte til at levere udstyr og reservedele,” siger Jerome Jouffroy.

Faktaboks

En del af NextGen Robotics
En del af finansieringen af dronen kommer fra NextGen Robotics, som er Danmarks erhvervsfyrtårn for robotter, droner og autonom kystnær skibsfart. Fyrtårnet er en vækstalliance, der vil skabe ekstraordinære testfaciliteter, banebrydende demonstrationsprojekter og innovative samarbejder, der fremmer digitalisering og automatisering i Danmark og globalt.

NextGen Robotics er en vækstalliance og et stærkt offentligt-privat partnerskab, der løbende vil udbygges. Vi bygger bro mellem forskning, innovation, virksomheder, aktører og det offentlige med en fælles ambition om at skabe den stærkeste platform for fremtidens robotteknologiske udvikling. 

Vækstalliance bidrager til Danmark som et stærkt forsknings- videns- eksport- og produktionsland, der leverer fremtidens højteknologiske løsninger, arbejdskraft og kapacitet, der er forudsætning for vækst, arbejdspladser og den grønne omstilling.

Redaktionen afsluttet: 06.03.2023