Skip to main content
TEK: Brug vores laboratorium

Samarbejde med ingeniør giver kæbekirurg nye ideer

Kæbekirurg Kasper Stokbro er begejstret for at have opdaget materialelaboratoriet på Det Tekniske Fakultet. Samarbejdet med ingeniører har udstyret ham med nye værktøjer og ideer. TEK vil meget gerne have mange forskellige faggrupper til at bruge laboratorierne.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk

Hvor meget vægt kan de nye metalplader holde til? Hvilket kunstigt materiale kommer tættest på hjernevæv? Siden 2015 har lektor Søren Wiatr Borg været ansvarlig for materialelaboratoriet på Det Tekniske Fakultet, SDU og manden, man går til med spørgsmål om diverse materialer.

- I udviklingen af nye produkter er det helt grundlæggende, at vide noget om materialer. Og her i laboratoriet kan vi teste materialers forskellige egenskaber, som styrke og fleksibilitet, siger Søren Wiatr Borg.

Han sidder ved en trykmaskine, hvor ph.d.-studerende i kæbekirurgi, Kasper Stokbro, er ved at teste hvor stærke nogle nye titaniumplader og skruer er.

- På Kæbekirurgisk Afdeling samarbejder vi med forskningsenheder over hele verden, men vi er alle kirurger og tænker ofte ens. Samarbejdet med ingeniører giver et helt nyt syn på vores kirurgiske verden. Med Søren Wiatr Borgs hjælp har vi mulighed for at teste vores hypoteser om kirurgisk stabilitet og teste nye plader inden de bruges i patienter, fortæller Kasper Stokbro fra Kæbekirurgisk Afdeling på OUH.

Metalplader holder kæben på plads

På OUH foretages cirka 200 kæbeoperationer om året. Det er operationer, som typisk foretages for at justere ekstreme over- eller underbid. Titanium-plader og skruer skal holde kæben på plads efter operation, men ved store flytninger kan pladerne give efter og ændre kæbernes placering under helingen. Kasper Stokbro håber, at kunne stabilisere kæbernes flytning ved hjælp af nye 3D printede metalplader.

- De nye plader er lavet i 3D-printet metal, og burde være stærkere end vores normale plader, men vi var bekymret for om pladerne kunne risikere at knække under store belastninger. Hvis pladerne knækker, mens knoglerne heler, kan det medføre, at patienterne skal opereres igen, forklarer Kasper Stokbro.

Derfor er han meget glad for, at han har fundet frem til materialelaboratoriet, hvor han kan få en maskine til at tjekke, hvor meget de forskellige plader og skruer kan holde til, og hvordan de opfører sig under forskellige belastninger.

- Normalt tygger vi med en kraft på 100 kilo. Testen viser, at de nye printede plader ikke knækker, selv når vi belaster dem med fem gange et normalt tyggetryk. De gamle plader krøllede sammen ved et tryk på 40 kilo. Testen har gjort os meget klogere på, hvordan pladerne og skruerne giver efter og flytter sig, når overkæben belastes, siger Kasper Stokbro.

Brug vores laboratorium
Søren Wiatr Borg synes omvendt også, at det er spændende at have en tandlæge i sit laboratorium, fordi det giver helt nye udfordringer. Og han pointerer, at han også meget gerne vil have flere virksomhedskunder udefra.

- Vi vil meget gerne have mange forskellige faggrupper til at bruge vores laboratorium. Jeg har den tilgang til tingene, at vi finder en løsning. For eksempel er der lige en gruppe studerende, som arbejder på at kunne 3D-printe modeller af hjerner, som hjernekirurger kan bruge, når de skal træne deres færdigheder. Hvis de finder et materiale, med egenskaber, der ligner en rigtig hjernes, kan kirurger øve sig på dem i stedet for at være afhængige af nedfrosne menneskehjerner, siger Søren Wiatr Borg.

Specialiserede test- og innovationsfaciliteter på Det Tekniske Fakultet, SDU
Det Tekniske Fakultet råder over en række højt specialiserede laboratorier samt test- og innovationsfaciliteter. Virksomheder kan indgå samarbejde med universitetet om benyttelse af disse faciliteter. Her findes en række eksempler på faciliteter.

 


Kontakt Søren Wiatr Borg

Lektor Søren Wiatr Borg er ansvarlig for materialelaboratoriet på Det Tekniske Fakultet.

Redaktionen afsluttet: 28.02.2018