Skip to main content
DA / EN
Hjemmearbejde

Er hjemmearbejde godt eller skidt?

Corona-epidemiens opblomstring gør, at mange medarbejdere igen sidder hjemme ved spisebordet og arbejder. Vi har stillet Peter Hasle, professor i bæredygtig produktion fra Institut for Teknologi og Innovation, fire spørgsmål om hjemmearbejde.

Er hjemmearbejde godt eller skidt?

Der er både fordele og ulemper. Den enkelte medarbejder sparer transporttid og har mulighed for mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdet. Man bliver mindre forstyrret og bruger mindre tid på small talk, derfor bliver man typisk mere effektiv til de arbejdsopgaver, som kræver fordybelse.

Det negative er, at hjemmearbejdspladsen typisk ikke er udstyret ergonomisk korrekt. Man kommer hurtigt til at sidde alt for mange timer fastlåst foran en lille skærm ved spisebordet på en skalstol. Arbejdsmæssigt er det sværere at fastholde sociale relationer, indgå i kreative processer og igangsætte nye projekter, når medarbejderne sidder hjemme - small talk er nødvendigt for at få arbejdet til at glide.

 

Vil man se mere hjemmearbejde fremover?

Det tror jeg bestemt - mange har vænnet sig til det og har indset, at det fungerer. Vi vil også se mange flere elektroniske møder. De er meget nemmere at stable på benene end fysiske møder. Men der vil fortsat være behov for at mødes for at fastholde sociale relationer og udveksle ideer i en kreativ proces.

Det sociale er vigtigt både for trivslen og effektiviteten på en arbejdsplads. Hvis vi ender med at arbejde parallelt og ikke får samarbejdet, vil det også vise sig i manglende resultater.

 De studier vi har, har typisk undersøgt organiseret hjemmearbejde, hvor man aftaler en til to hjemmearbejdsdage om ugen med sin arbejdsgiver, og her er resultaterne positive. Men på grund af corona arbejder nogle medarbejdere hjemme fem dage om ugen, og det er kun undersøgt i begrænset omfang.

 

Hvad tænker du er vigtigst, når man sidder ved køkkenbordet fem dage om ugen?

I forhold til fysisk arbejdsmiljø skal man indrette sig ordentligt og tilrettelægge sit arbejde, så man ikke sidder fastlåst og kigger ind i en skærm otte timer på en arbejdsdag. Det er ikke sundt - man skal variere arbejdet.

De fleste med meget skærmarbejde bruger en stor del af en almindelig arbejdsdag på at bevæge sig; man snakker med kollegaer, holder fysiske møder, går ned til printeren eller kantinen. Mange sidder i øjeblikket hjemme og bøjer sig ind over en lille laptop-skærm i alt for mange timer uden pauser. Det går måske meget godt, men efter en måned begynder skavankerne at melde sig.

  

Du taler om indlagte pauser, måske er det ikke nogen dårlig idé at sætte vasketøj over?

Det er afgjort en god idé i forhold til at få rørt kroppen. Det er vigtigt at få rørt kroppen ikke mindst for at være effektiv. Så det vil være en god idé at gøre gymnastik, cykle eller gå en tur, fordi man typisk sidder mere stille hjemme end på en arbejdsplads.

 

 

Redaktionen afsluttet: 08.10.2020