Skip to main content

Cykelspion skal vinde iværksætterkonkurrence

En ny cykellygte med indbygget GPS kan være løsningen på de tusindvis af cykeltyverier, som sker hvert år. Opfindelsen er i finalen til iværksætterkonkurrencen Venture Cup 2014.

Hvert år sker der omkring 70.000 cykeltyverier i Danmark. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er langt de fleste tyverier brugstyverier. Et klassisk eksempel er den unge mand, som midt om natten vælter ud af værtshuset. Uden penge til taxa og uden lyst til en lang gåtur. Derfor sparker han låsen op på den nærmeste cykel og slingrer hjem i seng.

- Jeg bor i København og har fornøjelsen af dagligt at gå forbi cykler, som ligger smidt på gaden. De er helt sikkert blevet udsat for et brugstyveri. Og hvis cyklen bare er kommet 200 meter væk, så finder ejeren den aldrig igen, siger Jacob Christensen, som studerer Global Management and Manufacturing på Syddansk Universitet.

Sammen med seks andre studerende har han opfundet cykellygten Velocatr, som udover at lyse også har en indbygget GPS, som kan kommunikere med ens smartphone. Hvis cyklen bliver stjålet, kan man sende en efterlysning til sin GPS. Den sender så et signal tilbage med dens nuværende placering.

- Der er andre tracking-systemer, men de koster alle et løbende gebyr at bruge. Vores cykellygte med GPS oplader ved induktion, når hjulene på cyklen drejer rundt. Og den kommunikerer med radiobølger frem for mobilnet. Det gør, at den altid virker, uden at man skal betale gebyrer, forklarer Jacob Christensen.

Cykellygter i sporingsnetværk

Tanken bag cykellygtens succes er, at lygten kommunikerer med de andre lygter med radiobølger. Som rødderne på et træ er alle lygterne forbundet i et netværk, som videresender signalet, indtil det når sporingsenheden, nemlig telefonen. Succesen hviler derfor på, at mange cykler får GPS’en installeret.

Bag opfindelsen står syv ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet. Gruppen består af tre elektroingeniørstuderende, en robotingeniørstuderende, en integreret designer og en fra Product Development and Innovation (PDI).

En af idémændene bag cykelspionen er Thomas Christian Olesen, der studerer PDI. Det er tredje år i træk, at han står i finalen i den landsdækkende iværksætterkonkurrence Venture Cup. Sidste år vandt hans gruppe med Butiksiden.dk, hvor man får en besked på smartphonen, hvis den lokale Fakta pludselig sætter mælken ned til halv pris.

- Det er enormt fedt at få anerkendelse for sin idé. Min største force er at spotte, hvor der er et behov for en ny løsning og så skrue en forretningsmodel sammen. Derudover kunne det ikke lade sig gøre, hvis vi ikke er et hold med forskellige kompetencer, som supplerer hinanden, siger Thomas Christian Olesen.

Ifølge Forsikring og Pension udbetalte forsikringsselskaberne 230 millioner kroner i erstatning til stjålne cykler i 2012. Derfor håber Jacob Christensen, at forsikringsbranchen vil være interesseret i et samarbejde.

- Det skal være vores lygter, som sidder på cyklerne, når de forlader forretningerne. Og vores lygter med GPS bliver kun 20-30 kroner dyrere, siger Jacob Christensen.

Venture Cup

Finalen i den landsdækkende iværksætterkonkurrence Venture Cup Idea Competition foregår torsdag kl. 13.30 på Odense Rådhus.

Syddansk Universitet er i finalen med to projekter: Cykellygten med GPS og en AutismPlanner, som er et skemaredskab til for eksempel lærere og forældre, som har børn med autisme. Skemaet fungerer på smartphones eller tablets, som synkroniserer med barnets smartphone, så barnet kan finde tryghed i at se en overskuelig plan for dagen på sin smartphone.

Redaktionen afsluttet: 21.01.2014