Skip to main content

Philippe Grandjean modtager international folkesundhedspris

Den prestigefulde pris, Bernardino Ramazzini-prisen, går til den internationalt anerkendte forsker, Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet og adjungeret professor ved Harvard.

Prisen blev uddelt ved det årlige møde i Collegium Ramazzini i Carpi, Italien, hvor byens borgmester overrakte prisen. Prisen gives til en videnskabsmand, der har ydet en fremragende indsats inden for folkesundheden.

Philippe Grandjean tildeles prisen for sin forskning inden for miljømedicin, hvor han er internationalt toneangivende. Især er Grandjean kendt for sit banebrydende arbejde om virkningerne af methylkviksølv og andre miljøgifte, der påvirker børn udvikling - og i det hele taget for hans utrættelige kamp for at beskytte kommende generationer mod de skadelige virkninger af hjernegifte og andre forureninger.

Grandjeans forskning gav international opmærksomhed, som førte til, at FN vedtog Minamata konventionen i 2013 med det formål at mindske forureningen med det farlige metal. Det er første gang FN beslutter at udfase en forurening, et initiativ, der for alvor kom i gang, da præsident Obama kort efter sin tiltræden i 2009 udtrykte USA's støtte.

Prisen er opkaldt efter Bernardino Ramazzini, der i år 1700 skrev den første lærebog i arbejdsmedicin. Prisen blev uddelt første gang i 1984. Den første dansker, der modtog prisen var overlæge Johannes Clemmesen, der som den første i verden etablerede et nationalt cancerregister.

 

Foto: Philippe Grandjean i midten er flankeret af Carpis borgmester Alberto Bellelli tv. og professor Philip Landrigan, præsident for Collegium Ramazzini th.

Redaktionen afsluttet: 29.10.2015