Skip to main content
DA / EN
Bevilling

Kunstige smertefølende celler skal hjælpe kræftpatienter

Smerter i huden er en hyppig bivirkning, som påvirker patienternes livskvalitet i årevis efter kemoterapi. Tore B. Stage vil med en Sapere Aude-bevilling forsøge at finde mekanismerne bag bivirkningerne, blandt andet ved hjælp af smertefølende celler.

Af Marianne Lie Becker, , 30-11-2023

Perifer neuropati er en hyppig bivirkning til mange former for kemoterapi og viser sig som smerter i huden typisk i hænder og fødder.
Det fører til nedsat livskvalitet både under og flere år efter endt behandling.

-Smerten er blevet beskrevet som følelsen af at gå på nåle eller have en tændt lighter holdt mod huden. 
Der er ingen behandling af denne bivirkning ud over at nedsætte dosis af kemoterapi, og da det nedsætter effekten, risikerer man at kræften ikke bliver behandlet tilstrækkeligt, fortæller Tore B. Stage, Forskningsleder og professor ilinisk farmakologi, farmaci og miljømedicin ved Institut for Sundhedstjenesteforskning.

Da flere og flere cancerpatienter overlever deres sygdom, er der ifølge ham stor værdi i at kunne behandle eller forebygge denne frygtede bivirkning.

Mød forskeren

Tore B. Stage er Forskningsleder og Professor i Klinisk farmakologi, farmaci og Miljømedicinog og er tilknyttet Instut for Sundhedstjenesteforskning på SDU.

Kontakt

Hvis man kan behandle eller forebygge denne bivirkning, kan man øge livskvaliteten markant for kræftpatienter både under og efter behandling. Det vil det hjælpe patienterne hurtigere tilbage til et normalt liv efter behandling.

Tore B. Stage, Forskningsleder og Professor i Klinisk farmakologi, farmaci og Miljømedicin

Det molekylære puslespil

Formålet med projektet, som er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond via en Sapere Aude-bevilling er at identificere nye molekylære mekanismer for disse smertefulde hudbivirkninger. 

-Til det benytter vi smertefølende celler som vi kan danne fra stamceller. Det er en metode, som vi allerede bruger i vores laboratorium og som har vist sig at være en fantastisk model til at undersøge nerveskader som dem man ser ved disse bivirkninger. 

Derudover vil Tore B. Stage og kollegerne i forskningsenheden benytte en ny metode til at måle i blodet, hvor beskadiget nervecellerne er, en såkaldt skadesmarkør, som de for nyligt har beskrevet. 

Samlet set vil projektet bidrage til en markant bedre forståelse af perifer neuropati og bygge videre på en betydelig mængde forskning fra Tore B. Stages laboratorium gennem de seneste år. Denne viden kan bruges til at finde nye måder at behandle og forhindre bivirkningen på.

Projektets titel

"Elucidating the elusive molecular mechanism of chemotherapy-induced peripheral neuropathy."

Vil du vide mere?

Læs mere om forskningen fra Institut for Regional Sundhedsforskning.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 30.11.2023