Hvorfor slås ph.d.-stillingen op?
Fra tid til anden ønsker private eller offentlige arbejdsgivere at få undersøgt et specifikt emne eller at styrke organisationens viden og kompetencer i form af medarbejderudvikling inden for et specialområde.
I sådanne tilfælde kan arbejdsgiveren vælge at tilbyde en medarbejder en erhvervs-ph.d.-uddannelse. Vedkommende vil så arbejde halvtid på arbejdspladsen og halvtid på ph.d.-projektet.
Hvem er hovedinteressenten?
Hovedinteressenten er virksomheden og den konkrete medarbejder, men SDU er også en stor medspiller, da det er universitetet, der kan tildele ph.d.-titlen.
Hvem udpeger den ph.d.-studerende?
Den ph.d.-studerende identificeres af virksomheden.
Hvem står for kvalitetssikringen af ph.d.-uddannelsen?
SDU kvalitetssikrer både den ph.d.-studerende og projektet på baggrund af universitetets fastlagte interne kvalitetsprocesser.*
Dette kan evt. foregå parallelt med kvalitetssikring hos en ekstern fond, hvis en sådan er involveret i finansieringen.
*) SDU’s kvalitetssikring indebærer i første omgang, at Juridisk Instituts ph.d.-fagudvalg, som forudsætning for at overveje en ansættelse, vurderer ansøgerens kvalifikationer og kvaliteten af projektbeskrivelsen. Efter at den ph.d.-studerende er blevet ansat, indebærer kvalitetssikringen løbende vejledning og evalueringer efter SDU’s retningslinjer. Efter at den studerende har indleveret afhandlingen, bliver projektet bedømt af et bedømmelsesudvalg, og ph.d.-graden bliver tildelt, når den studerende har bestået forsvaret af sin afhandling.
Hvem finansierer ph.d.-stillingen?
Der er fire forskellige former for finansiering:
- Virksomheden finansierer stillingen fuldt ud.
- To eller flere virksomheder går sammen om at finansiere stillingen fuldt ud.
- Virksomheden finansierer stillingen delvist, typisk med 50 %, mens den anden del søges dækket via en fond (Innovationsfonden eller en privat fond).
- Virksomheden finansierer stillingen delvist, mens den anden del dækkes af SDU, for så vidt at projektet dækker universitetets strategiske indsatser.
””Via erhvervs-ph.d.-projekterne får vi optimale forudsætninger for at udvikle og videreuddanne nogle af vores talenter, samtidig med at de studerende tilegner sig den nyeste viden. Det er i dén grad til gensidig gavn og glæde.”
””Som ph.d.-studerende får man et fagligt løft, der ikke kan sammenlignes med nogen anden efteruddannelse. Man opnår en faglig dybde og en metodisk indsigt, der sikrer bedre løsninger på konkrete problemstillinger samt kompetencer inden for formidling, analyse og projektledelse. For arbejdsgiveren er det en saltvandsindsprøjtning til det faglige vidensniveau og input til innovative løsninger i den daglige drift.”
Er du arbejdsgiver?
Kunne du tænke dig at tilbyde en af dine medarbejdere en erhvervs-ph.d.-uddannelse sideløbende med sit nuværende arbejde, så kontakt os, og drøft mulighederne.
Du er velkommen til at kontakte professor Troels Michael Lilja eller vores ph.d.-koordinator Niels Skovmand Rasmussen.
Er du medarbejder og kunne tænke dig at skrive en ph.d.-afhandling?
Overvejer du at skrive en ph.d.-afhandling, samtidig med at du arbejder på halv tid, kan du starte med at drøfte dine tanker med din arbejdsgiver. Du kan også vælge at kontakte os som det første. Så hjælper vi dig med at finde de gode argumenter for, hvorfor dit projekt er vigtigt for din arbejdsgiver.
Ønsker du at høre mere om mulighederne, så kontakt professor Troels Michael Lilja eller vores ph.d.-koordinator Niels Skovmand Rasmussen.
Som erhvervs-ph.d.-studerende kan du desuden muligvis få finansiel støtte
fra Innovationsfonden (bemærk, at siden både omtaler erhvervspostdoc- og erhvervs-ph.d.-ordningen).