
LIFT
Nyt EU-projekt forener fem lande i netværk af Living Labs for agroøkologisk omstilling af fødevaresystemer gennem offentlige indkøb
I en tid, hvor fødevaresystemer bidrager til både klimaforandringer og miljøforringelse, lanceres LIFT-projektet – et innovativt forskningssamarbejde, der vil bruge offentlige indkøb som løftestang for en agroøkologisk omstilling af Europas landbrugslandskaber. Projektet er medfinansieret af EU og nationale/regionalt finansierede organer under Agroecology Partnership. Det modtager 1,5 millioner euro fra EU’s Horizon Europe-program og vil etablere Living Labs i fem europæiske lande.
Projektkonsortiet mødtes for første gang den 7.-9. maj på Fokhol Gård i Stange, Norge – et sted, der selv praktiserer agroøkologiske principper gennem biodynamisk landbrug og regionalt direkte salg.
”Dagens fødevaresystemer er en af hovedårsagerne til klimaforandringer og miljøforringelse og skaber samtidig udfordringer for landdistrikternes økonomiske og sociale bæredygtighed,” siger projektkoordinator professor Tor Arvid Breland fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). ”Selvom agroøkologiske principper har et kendt potentiale til at løse disse problemer, bliver de ikke implementeret i tilstrækkelig grad. LIFT- projektet griber udfordringen an på en ny måde ved at tage et fødevaresystemperspektiv og fokusere på offentlige indkøb fra gårde, hvor overholdelse af de økologiske principper og processer, vi alle er afhængige af, er i centrum.”
Hvad er Living Labs
LIFT-projektet anvender en tværfaglig og deltagelsesbaseret tilgang gennem såkaldte Living Labs – virkelighedsnære eksperimentelle miljøer, hvor forskellige aktører – landmænd, rådgivere, offentlige indkøbere, forbrugere og beslutningstagere – samarbejder om at udvikle stedsspecifikke løsninger.
Hver Living Lab følger en struktureret proces, hvor deltagerne kortlægger den nuværende situation, skaber fremtidsvisioner, identificerer fremmende og hæmmende faktorer, udvikler handlingsplaner og evaluerer resultater i iterative cyklusser.
”Da cirka halvdelen af al mad i Europa serveres i offentlige institutioner som skoler og hospitaler, er der et enormt potentiale for forandring,” forklarer Breland. ”Den grundlæggende antagelse, at ’at spise er en landbrugshandling’, som Wendell Berry udtrykte det, betyder, at vores madvalg har stor indflydelse på fødevaresystemets miljøaftryk. Ved at genoprette forbindelsen mellem forbrugere og de landskaber, hvor maden produceres, og bruge offentlige indkøb som katalysator, kan vi frigøre potentialet for agroøkologisk omstilling.”
”Et centralt aspekt af LIFT er, at vi vil undersøge, i hvilken grad ændringer i offentlige indkøbspraksisser kan understøtte de nødvendige skift i vores fødevare- og landbrugssystemer. Seks Living Labs i fem lande vil sammen udvikle en ramme for at overvåge og evaluere fremskridt i agroøkologisk omstilling på landskabsniveau – en ramme, der tager højde for lokale forhold og samtidig muliggør robuste sammenligninger på tværs af steder,” siger Dr. Nina Isabella Moeller fra Syddansk Universitet.
Tre hovedmål
Projektet har følgende tre hovedmål:
1. Facilitere Living Labs med flere interessenter
Samle aktører fra hele fødevarekæden for at udvikle agroøkologisk forsvarlig produktion, levering, indkøb og forbrug af fødevarer i regionale landskaber og forbinde disse i et internationalt netværk af Living Labs.
2. Identificere drivkræfter og barrierer
Undersøge faktorer, der fremmer eller hæmmer overgangen til mere samarbejdsbaserede, regionale og agroøkologisk forsvarlige fødevaresystemer, og udvikle begreber og værktøjer til at fremme denne overgang.
3. Udvikle en deltagelsesbaseret evalueringsramme
Udvikle en ramme til at evaluere effekten af Living Labs-aktiviteter på implementeringen af agroøkologiske principper og praksisser samt på den økologiske, økonomiske og sociale bæredygtighed i gårde, landskaber og fødevaresystemet.
Projektet bygger på Living Labs i det sydvestlige (Portugal, Spanien) og nordlige (Sverige, Danmark, Norge) Europa, hvilket muliggør læring mellem regioner med forskellige betingelser.
”For at styrke fødevaresystemernes bæredygtighed har vi brug for et skift fra adskillelse og konkurrence mellem aktører i værdikæden til øget nærhed og samarbejde,” tilføjer Breland. ”Det er en kompleks udfordring – et såkaldt ’wicked problem’ – hvor forskellige perspektiver må mødes og finde fælles veje frem.”
De udviklede værktøjer og løsninger vil blive formidlet gennem ”fyrtårnseksempler” – succesfulde eksempler på agroøkologisk omstilling – og via læringsplatformen udviklet i Agroecology for Europa-projektet.
Partnere
LIFT-projektet, der løber fra maj 2025 til april 2028, koordineres af Norwegian University of Life Sciences (NMBU) og involverer partnere fra:
- University of Lisbon - Association for Research and Development of Sciences (Portugal)
- Svensk Kolinlagring (Sverige)
- University of Córdoba (Spanien)
- University of Southern Denmark (Danmark)
- Miljömatematik Malmö AB (Sverige) – ansvarlig for kommunikation og vidensformidling
- Halmstad University (Sverige)
- University of Extremadura (Spanien)
For mere information
Professor Tor Arvid Breland
Project Coordinator, LIFT
Norwegian University of Life Sciences
Email: tor.arvid.breland@nmbu.no
Tel: +47 95 86 87 46
Jessica Johansson,
Miljömatematik Malmö AB
Email: jessica.johansson@miljomatematik.se
Tel: +46 70 834 21 02
Præsentation af LIFT: https://www.agroecologypartnership.eu/lift