Skip to main content
DA / EN
AI-opkvalificering

Danmark har fået en ny AI-Kompetencepagt

1 million danskere skal have styrket deres AI-kompetencer inden 2028. Det er ambitionen bag nyt nationalt initiativ, der er den hidtil største indsats for digital opkvalificering og skal gøre Danmark til en førende nation i brugen af kunstig intelligens.

Af Ursula Lundgreen, , 05-12-2024

Bevillingen anerkender Kristins forskning inden for operatoralgebraer, en gren af teoretisk matematik med stærke forbindelser til kvantefysik.

Hendes projekt fokuserer på uendelig-dimensionelle operatoralgebraer, som gør det muligt at modellere komplekse fænomener med en præcision, som endelig-dimensionelle metoder ikke kan opnå. Mens studerende typisk møder endelig-dimensionelle operatoralgebraer tidligt i deres matematikstudier, undersøger Kristins arbejde de komplekse, uendelige strukturer, der er nødvendige for en dybere forståelse af forskellige fænomener.

  • "Jeg er yderst taknemmelig for at modtage denne bevilling. Den vil sikre at jeg får mulighed for at udvikle min forskning og internationale profil."

    Kristin Elizabeth Gabe
    , adjunkt ved Institut for Matematik og Datalogi

    Hendes nylige opdagelser indebærer opbygning af disse algebraer ved hjælp af sekvenser af stadigt større matricer forbundet via kvantekanaler. Denne tilgang åbner nye veje til at studere og forstå disse abstrakte uendelig-dimensionelle objekter og giver et friskt perspektiv inden for feltet.


              - Jeg er yderst taknemmelig for at modtage denne bevilling. Den vil sikre at jeg får mulighed for at udvikle min forskning og internationale profil, tilføjer Kristin.

    Om Inge Lehmann-programmet

    Inge Lehmann-programmet er designet til at styrke talentudvikling i dansk forskning og samtidig adressere kønsubalancer i akademia. Der er afsat 85 millioner kroner til programmet i 2024. Programmet er opkaldt efter den danske seismolog Inge Lehmann, der revolutionerede vores forståelse af jordens struktur ved at opdage dens faste indre kerne i 1936. Lehmann overvandt store udfordringer som kvinde i videnskaben, og hendes arbejde fortsætter med at inspirere kommende generationer. Læs mere om programmet og de øvrige bevillingsmodtagere her: https://dff.dk/aktuelt/nyheder/28-talentfulde-forskere-skal-lofte-den-frie-forskning
    Redaktionen afsluttet: 05.12.2024