Skip to main content

50 skildpadder reddet fra illegal handel

SDU-biolog er med til at undersøge 50 skildpadder, som er kommet til Danmark efter en beslaglæggelse i Kroatien. De var tiltænkt det illegale marked, men kan nu se frem til et mere sikkert liv.

Af Birgitte Svennevig, birs@sdu.dk, 10-08-2017

 

Ana Rita da Silva er ph.d studerende på SDU og forsker i, hvordan man kan afhjælpe illegal handel af truede dyr. 

 

Hun betænkte sig derfor ikke et øjeblik, da hun fik at  vide, at Terrariet i Vissenbjerg var blevet bedt om at tage imod nogle beslaglagte skildpadder.

 

- Rent praktisk hjælper jeg lige her og nu  med at registrere dyrene. Mere overordnet kan jeg lære noget om, hvordan de ulovlige handler foregår. I dette tilfælde er der stærk mistanke om ulovligt indsamlede skildpadder og forfalskede papirer, siger hun.

 

De 50 skildpadder, der er kommet til Danmark, er en del af i alt 800 dyr, som blev konfiskeret på grænsen mellem Kroatien og Bosnien. Transporten var deklareret som salt og foregik i en lastbil.

 

 

Kvart million for en skildpadde

 

Der er mange penge i ulovlig handel med kæledyr. En enkelt skildpaddeart kan være helt op til en kvart million kr. værd på det kinesiske marked. Også de europæiske arter er i høj kurs og flere arter bliver solgt for 4.000 – 5.000 kr. pr. individ.

 

Chefdyrepasser i Terrariet, Jonas Caspersen, siger:

- Vi har sagt ja til at modtage 50 dyr for at forsøge at redde dem. Den kummerlige transport, de var udsat for af smuglerne, har svækket dem betydeligt, og den kroatiske regering har bedt os om hjælp, da de ikke selv har faciliteter til at redde så mange dyr.

- Vi har naturligvis ikke mulighed for at tage alle 800 dyr, men har modtaget 50 for at hjælpe med det, vi kan.

Terrariet har kapacitet til at beholde de 50 skildpadder i lang tid, men håbet er, at de får nye hjem. 

 

Foto-id af skjolde

 

Alle 50 skildpadder i Vissenbjerg bliver i disse dage undersøgt og registreret. Deres data og foto-id af deres skjold bliver ført ind i den internationale base ZIMS, der bl.a. samler data om ulovlig handel med truede dyrearter.

Dalia Conde fra SDU er videnskabelig direktør i organisationen Species 360, der står bag databasen ZIMS. Hun forventer, at de nye data om de beslaglagte skildpadder kan bidrage til de internationale bestræbelser på at forhindre illegal handel med truede dyr.

-  I basen kan alle medlemmer følge de enkelte registrerede dyrs liv, siger hun.

Species 360 er en organisation bestående af zoologiske haver og akvarier over hele verden, som samler og deler zoologisk information om deres dyr.

 

 

Naturens skrammer

Skrammede og skadede skjolde er et tegn på, at en skildpadde har levet i naturen. Et uskadet skjold er tegn på, at den er opdrættet i fangenskab

De beslaglagte skildpadder

Terrariet har modtaget 25 bredrandede skildpadder og 25 græske landskildpadder.

Redaktionen afsluttet: 10.08.2017