Skip to main content
DA / EN

Frontforskning i fedme

Professor Susanne Mandrup fra SDU modtager 65 millioner kroner til at opbygge et nyt grundforskningscenter, der skal beskæftige sig med fedme på celleniveau.

Af Trine Søndergaard Hansen, trinesh@sdu.dk, 19-04-2017

SDU får et nyt grundforskningscenter, som skal skabe viden om, hvordan celletyper i lever og fedtvæv ændrer sig under fedme.

Der er tale om forskning, som kan skabe større forståelse for de grundlæggende mekanismer for fedmerelaterede sygdomme og således være med til at forbedre både diagnoser og behandling af sygdomme, der knytter sig til fedme.

Professor Susanne Mandrup fra Institut for Biokemi og Molekylær Biologi skal stå i spidsen for det nye forskningscenter, der modtager 65 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond. Og hun er både glad og forventningsfuld.

- Jeg ser bevillingen som en enorm anerkendelse. Samtidig giver den os en kæmpemulighed for at løse store grundvidenskabelige spørgsmål i feltet. Det bliver vanvittigt spændende. Vi vil blandt andet undersøge, hvordan specifikke celletyper opfører sig i deres organismekontekst, noget som man ved meget lidt om i dag, siger Susanne Mandrup.

Stor prestige

Det nye grundforskningscenter – også kaldet Center of Excellence – er et af i alt 10 centre, som Danmarks Grundforskningsfond vil støtte i de kommende år. Foreløbig gives der bevillinger til seks år.

Der er i forskningsverdenen stor prestige forbundet med Center of Excellence-bevillingerne, som gives til fremragende frontforskning med international betydning. Danmarks Grundforskning har udvalgt de 10 centre blandt 173 interessetilkendegivelser.

- Bevillingen markerer, at SDU er med den absolutte front i den internationale forskning, og jeg glæder mig både på vegne af fakultetet og SDU. Men vigtigst af alt er Susanne Mandrups forskning. Den vil få betydning for mange mennesker, fordi vi kommer nærmere på at forstå de basale mekanismer for fedmerelaterede sygdomme, siger Martin Zachariassen, der er dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet.

Det nye center involverer både naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige forskere fra SDU og Odense Universitetshospital .

Danish IAS

Susanne Mandrup er med i Danish IAS, som er skabt for at dyrke og styrke den banebrydende tværfaglige forskning på SDU

D-IAS

Susanne Mandrup

Professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU siden 2008. Hun fik sin ph.d.-grad i biokemi ved universitetet i 1992 og har siden modtaget adskillige priser og større forskningsbevillinger, herunder en Sapere Aude Topforsker bevilling fra det Frie Forskningsråd i 2012.

Redaktionen afsluttet: 19.04.2017