Skip to main content

En usædvanlig ingeniør

Ayat Al-Badry har en drøm. Hun vil vise, at en muslimsk kvinde med tørklæde godt kan få succes i et mandefag.

Af Kent Kristensen, kk@sdu.dk, 07-04-2017

Lige siden Ayat Al-Badry kom til Danmark som 11-årig, har hun brudt grænser.
Først lykkedes det hende at fuldføre folkeskolen i Vollsmose med et gennemsnit på over 10, selv om hun kun havde boet i Danmark i fem år, og hendes forældre ikke kunne dansk.

Så fulgte tre år på teknisk gymnasium, inden hun blev familiens første student med 10,7 i karakterbogen.
Herefter havde hendes far en drøm om, at hun skulle læse medicin.

-Der, hvor jeg kommer fra, er det meget eftertragtet at blive læge, for dem er der altid brug for. Også selv om landet er fattigt, forklarer Ayat Al-Badry, der er født i Irak.

Ind i en mandsdomineret verden

Men efter lidt betænkningstid valgte den muslimske kvinde i stedet at kaste sig ind i en mandsdomineret verden. Hun ville være ingeniør.

-Selvfølgelig var der nok nogen, der mente, at ingeniørfaget kun er for mænd. Og at jeg som muslimsk kvinde, der går med tørklæde, ikke ville passe ind. Men sådan er det altså ikke. Det handler om interesser og kompetencer, siger Ayat Al-Badry.

I januar i år blev hun færdig som diplomingeniør i produktionsteknik på SDU – med 12 i sit speciale. Inspirationen til den afsluttende opgave fik hun hos Novo Nordisk, hvor hun sidste år var i praktik et semester.

Glad for sit praktikophold

-Det var en rigtig god tid, fordi jeg fik lov til at få ansvar for en række forskellige projekter, der på hver deres måde handlede om at optimere driften. Samtidigt gav det mig lyst til at arbejde med projektledelse, for jeg kan godt lide at fokusere med forskellige problemstillinger frem for at arbejde med rutineopgaver, siger Ayat Al-Badry.

Af samme årsag er hun glad for, at hun under sine studier allerede har haft fag som marketing og micro-økonomi, og hun er også fortrolig med begreber som Lean, proces-optimering og ledelse.

Efterfølgende har hun valgt at fortsætte på SDU, hvor hun nu læser en overbygning til civilingeniør i Operations Management.

 

Vil gerne være leder

Den linje passer godt til fremtidsplanerne hos den 25-årige kvinde, der på længere sigt gerne vil være leder.

-Jeg er nok en karrierekvinde, siger hun med en stille latter.

I så fald kommer Ayat Al-Badry sandsynligvis til at skulle stå i spidsen for en række mænd.
- Det ser jeg ikke noget problem. Jeg kan godt lide at have med andre mennesker at gøre, og desuden er jeg vant til at tage ansvar. Det har jeg faktisk gjort, siden jeg var 11 år, lyder det fra den nybagte ingeniør.

Oversatte breve for forældrene

Som barn oversatte hun myndighedernes breve til forældrene og handlede ind for dem. Og med fem søskende var der altid nogle, som havde brug for hjælp.

Derudover var der alle fritidsjobbene. Først som avisuddeler og siden i butik. Og efter studentereksamen var hun lærervikar, ligesom hun arbejdede som frivillig rådgiver for andre flygtninge i Odense Kommune.

-Jeg ville gerne tjene mine egne penge, og derfor lærte tidligt at strukturere min hverdag. Det er også kommet mig til gode under studierne, hvor jeg ikke begynder på en aflevering den sidste dag, siger Ayat Al-Badry.

En spørgelysten studerende

Ifølge hende har der ikke været tale om, at hun har arbejdet hårdere med studierne end kammeraterne.

- Til gengæld er jeg nok en ret åben person, som aldrig har været bange for at spørge, når der var noget, jeg ikke forstod i stedet for at gå hjem og google det. Og mine undervisere har heldigvis altid været flinke til at svare, siger Ayat Al-Badry.

Derudover fremhæver hun et godt studiemiljø som yderligere en positiv faktor.

To studiejob

I øjeblikket har hun to job ved siden af studiet. Det ene er hos industrivirksomheden Sandvik Coromant i Brøndby, hvor hun er ansvarlig for de sociale medier.

Derudover løser hun hver fredag forskellige projekter hos Rynkeby Maskinfabrik på Fyn, hvor hun i øvrigt var den første i virksomheden med tørklæde.

Det har fungeret fint, men netop tørklædet giver hende somme tider lidt bekymringer.

 

Tørklæde er en privat sag

-Jeg går jo i helt almindeligt tøj ligesom andre unge. Men samtidigt synes jeg, at min beslutning om at bære tørklæde er en sag mellem Gud og mig, siger diplomingeniøren og tilføjer:

- Alligevel har jeg da haft perioder, hvor jeg har tænkt, at jeg aldrig bliver til noget. At der ikke er nogen, som vil have en ingeniør, der går med tørklæde. Men så må jeg bare være ekstra dygtig og skabe et godt cv. 

Som de senere år har flasket sig, har Ayat Al-Badry dog ikke haft vanskeligt ved at få job, og faktisk var Novo Nordisk interesseret i at ansætte hende, da hun var i praktik, men da var virksomheden ramt af et ansættelsesstop.

Så lige nu passer den 25-årige kvinde sine studier på SDU, mens hun drømmer om et spændende job.

Man skal gå efter sine mål

Hun ved godt, at flere betragter hende som en power-kvinde, men det griner hun af.

-Jeg har ambitioner, men jeg er ikke sådan en, der er blevet presset hjemmefra, siger hun og gentager det, som ligger hende mest på sinde, og som er den egentlige årsag til, at hun stiller op i denne artikel:

- Mange piger med min baggrund tænker, at ingeniørfaget kun er for mænd. Men det er det altså ikke, og jeg vil gerne vise dem, at man skal gå efter sine mål.

 

Læs om forskningen på SDU

Ny Viden er universitetets månedsmagasin om forskning.

April 2017

Vil du gerne være leder?

Operations Management er en to-årig kandidatuddannelse for ingeniørstuderende, som gerne vil lære at lede og gennemføre teknisk komplekse udviklingsprojekter.

Se uddannelsen

Redaktionen afsluttet: 07.04.2017