Skip to main content
DA / EN
Forskning

Kick-off for nyt EU-projekt: Sammen mod vold i graviditet og forældreskab

Den 25.-26. juni markerede startskuddet for EU-projektet I-COPE med et internationalt kick-off møde. Projektet har til formål forbedring opsporing af partnervold blandt gravide og deres partnere, og dermed give tidlige indsatser til både -voldsofre og -udøvere samt forbedre opsporingen af digital vold og stalking.

Af Nana Olejank Hansen, , 30-06-2025

Tidligere forskning viser på, at omkring fire procent af danske kvinder og to procent af danske mænd årligt angiver fysisk, psykisk, seksuel og/eller økonomisk vold af en nuværende eller tidligere partner.

Derfor indførte man i Region Syddanmark systematisk screening for vold i graviditeten – en praksis, der nu er standardpraksis i Region Syddanmark og udbredes internationalt med danske erfaringer som forbillede.

-Med EU-projektet I-COPE bygger vi videre på erfaringerne fra projekt STOP, som blev gennemført i Region Syddanmark, forklarer Ditte Søndergaard Linde, lektor ved Klinisk Institut og OUH. Hun har speciale i kvinders sundhed.

I-COPE er et såkaldt twinning-projekt, hvor nye EU-partnere lærer af etableret praksis i Danmark. Projektet har samarbejdspartnere i Norditalien, herunder sundhedsaktører i Verona og Brescia, som fremover skal implementere screening for vold blandt gravide – for første gang.

Formålet med projektet er at dele viden, metoder og træningsmaterialer med sundhedspersonale i Italien, så de kan begynde at identificere og håndtere vold i nære relationer i det tidlige forældreskab.

Udvidet screeningsfokus: Stalking og partnerinddragelse

Et centralt nyt element i I-COPE er udvidelsen af screeningsindsatsen. Fremover vil projektet arbejde for, at sundhedspersonale også spørger ind til digital vold og stalking – voldsformer, som hidtil ikke har været identificeret i det kliniske arbejde.

Derudover ønsker projektet at inkludere partneren til den gravide i screeningen og spørge både til eventuel udsættelse for vold og til risikoen for udøvelse af vold. Dette skal give et mere helhedsorienteret billede og understøtte en mere effektiv forebyggende indsats.

Et fælles europæisk ansvar

Kick-off mødet samlede både danske og italienske partnere til faglige oplæg, workshops og planlægning af de næste faser. Det markerer begyndelsen på et fælles europæisk arbejde for at bryde tavsheden om vold – også i mødet med sundhedsvæsenet.

-Vi ved, at sundhedsprofessionelle kan gøre en forskel – men de skal have de rette redskaber. Med I-COPE bygger vi bro mellem forskning og praksis på tværs af landegrænser, siger Ditte Søndergaard Linde

I-COPE og projekt: STOP

Om projektet

Projektet er forankret på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

I Danmark udføres projektet i samarbejde med Dialog mod Vold og Dansk Stalking Center.

STOP blev finansieret af EU via en bevilling fra deres CERV-Daphne program. I-COPE er finansieret med en EU-bevilling fra samme program på 7 millioner kroner.

Læs også:

Mød forskeren

Ditte Søndergaard Linde er lektor med speciale i kvinders sundhed. Hun er tilknyttet Center for Global Sundhed og Forskningsenhed for Gynækologi og Obstetrik, Klinisk Institut og Odense Universitetshospital.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 30.06.2025