Projektperiode
01.02.2025 – 31.01.2028
Om projektet
BRAVE adresserer de komplekse økologiske og samfundsmæssige udfordringer forbundet med invasive fremmede arter og understreger deres mange roller i at give både fordele og byrder samtidig. De underliggende afvejninger i håndteringen af disse invasive arter er komplekse og kræver tvær- og transdisciplinære tilgange for at sikre optimale resultater for biodiversitet, økonomi og samfund.
Projektet vurderer naturbaserede løsninger til håndtering af biologiske invasioner og genopretning af berørte økosystemer. Dette involverer aktiv inddragelse af interessenter og deltagende værdiansættelsesmetoder, der anerkender naturens mange og pluralistiske værdier og måderne, hvorpå disse oversættes til menneskelig trivsel gennem en bedre forståelse af de økologiske, sociale og økonomiske fordele ved naturbaserede løsninger. Tre nøje udvalgte casestudier, der involverer flere lande og beskyttede områder i Norden og Middelhavet, fremhæver de forskellige værdier og interessentkonflikter for Stillehavsøsters i Danmark, Norge og Sverige; Stillehavslaks i Norge; og Blåkrabbe i Italien og Portugal.
BRAVE evaluerer den socio-økologiske kontekst af høst, herunder rekreative og frivillige indsatser, og stiller spørgsmålstegn ved deres effektivitet og koordinering for at opfylde bevaringsmål. Ved at fremhæve konflikten mellem økonomiske muligheder og bevaring sigter vi mod at give en ramme for optimal politik, der adresserer økologiske, økonomiske og samfundsmæssige bekymringer. Vi introducerer økonomiske værktøjer til at forstå brugerværdier, vurdere afvejninger og designe incitamentsmekanismer. Ved at omfavne usikkerhed undersøger vi, hvordan rekreativ høst påvirker biodiversitet og brugerværdier, med det formål at forbedre begge uden at hindre biodiversitetsforvaltning. Ud over sine metodologiske bidrag til miljø- og ressourceøkonomi introducerer BRAVE et samfundsvidenskabeligt perspektiv i et overvejende naturvidenskabeligt felt, hvilket er essentielt, da forvaltning af invasive arter ofte mangler de sociale og styringsmæssige overvejelser, der er nødvendige for optimale resultater og omkostningseffektivitet.
Ved at engagere forskellige interessenter, fra fiskeri- og bevaringsledere til borgere, iværksættere og miljøorganisationer, informerer BRAVE politikudformning med en nuanceret forståelse af flerrolle invasive arter. Det tilbyder en ramme, der afdækker afvejninger, incitamenter og løsninger baseret på socioøkologiske synergier for bevaring, samtidig med at brugerkonflikter mindskes. Resultaterne af BRAVE bidrager direkte til politik- og forvaltningsmuligheder for transformativ forandring, der tager hensyn til forskellige interessentværdier.
Samarbejdspartnere
University of Southern Denmark
National Research Council - Institute of Sciences of Food Production
Swedish University of Agricultural Sciences
NORGES MILJO-OG BIOVITENSKAPLIGE UNIVERSITET
Samfunns- og Næringslivsforskning/Norges Handelshøyskole
Lund University School of Economics and Management (LUSEM)/Swedish Institute for Food and Agricultural Economics
University of Salento
University of Messina
Universidade do Algarve
Algarve Centre of Marine Sciences
Forskere fra SDU
Melina Kourantidou, Adjunkt
Finansiering
Finansieret af Biodiversa+
Ekstern funding: 1.147.607 €
Total projekt budget: 1.392.582 €