Skip to main content
DA / EN

Arbejdsmiljø og sikkerhed til søs i fokus i ny forskningsenhed

Institut for Sundhedstjenesteforskning har oprettet Forskningsenheden for Maritim Sundhed og Teknologi (MHT) for at styrke tværfaglig forskning i maritime arbejdsvilkår, teknologi og mangfoldighed.

Af Marianne Lie Becker, 10-04-2025

Forskningsenheden for Maritim Sundhed og Teknologi (MHT) blev formelt etableret ved Syddansk Universitet den 1. januar 2025 og har fra den 3. april 2025 base på SDU’s hovedcampus i Odense.

MHT bygger videre på arbejdet i Center for Maritime Health and Society (CMSS) i Esbjerg, som blev nedlagt som følge af finansloven for 2025.

Enheden beskæftiger sig med at undersøge arbejdsvilkår og sundhedsmæssige udfordringer blandt maritime arbejdere – herunder psykosociale problemstillinger og begrænset adgang til sundhedsydelser og velfærd. Samtidig forskes der i teknologiens rolle og de miljømæssige udfordringer, som påvirker sikkerhed og arbejdsforhold til søs.

-Vi ønsker at forbedre arbejdsmiljø og sikkerhed for søfolk og offshorearbejdere verden over. Teknologi og tværfaglig forskning skal spille en central rolle i denne udvikling, siger seniorforsker Lisa Loloma Froholdt, leder af MHT.

Tværfaglige samarbejder på tværs af fakulteter

MHT arbejder tæt sammen med forskere fra både Det Tekniske Fakultet (TEK) og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) på SDU. Denne tværfaglige tilgang skal sikre, at både teknologiske, samfundsmæssige og sundhedsmæssige aspekter bliver inddraget i forskningen.

Forskningsenheden deltager blandt andet i det store, tværdisciplinære projekt SDU Maritime Research Platform, hvor både SUND, TEK, HUM og SAMF bidrager med ekspertise.

Indvielse af forskningsenheden

Ved en reception 9. april 2025 blev enheden budt velkommen til SDU i Odense.

Institutleder Pernille Tanggaard Andersen holdt åbningstalen og Lisa Loloma Froholt præsenterede enhedens forskere og deres nye strategiplan.

Ved en reception 9. april 2025 blev enheden budt velkommen til SDU i Odense.  Institutleder Pernille Tanggaard Andersen holdt åbningstalen

Aktuelle forskningsprojekter

MHT er involveret i flere projekter, herunder:

  • Søsyge i offshoreindustrien: Undersøgelser af, hvordan overgangen fra land til hav påvirker arbejdsevnen for både søfolk og offshorearbejdere.
  • Energiforbrug på små skibe: Kortlægning af nuværende praksisser for energihåndtering ombord og udvikling af optimeringsstrategier.
  • Energi-hubs: Udvikling af en ramme for risikostyring i forbindelse med maritime aktiviteter omkring energiøer.
  • Maritime Culture Lab; Diversity at sea: Undersøgelser af, hvordan mangfoldighed i besætninger påvirker arbejdsmiljøet til søs. Her indgår faktorer som køn, alder, nationalitet, religion og LGBTQI-status.

MHT vil fortsætte arbejdet med at skabe ny viden om maritime arbejdsvilkår og sikkerhed i tæt samarbejde med både tekniske og samfundsvidenskabelige eksperter. Målet er at udvikle menneskelige løsninger og teknologiske tiltag, der forbedrer forholdene for maritime arbejdere verden over.

Redaktionen afsluttet: 10.04.2025