Skip to main content

Optagelse på Standby

Når du søger ind på denne uddannelse, kan du i ansøgningsskemaet på optagelse.dk angive, at du ønsker en standby-plads. 

Hvad en standby?

Standby er et ventelistesystem. Hvis du får en standbyplads er du garanteret en studieplads enten i år eller næste år. Du bliver placeret på en venteliste og kan frem til 15. august få tilbudt en studieplads med start 1. september i år. Hvis du ikke får tilbud om en studieplads i år, kan du indtil 15. januar få tilbudt en studieplads med start 1. februar - dog kun hvis standby-pladsen gælder til uddannelsen med overbygning i Odense. 

Hvis du ikke får en studieplads i år eller til februar, får du 'tilsagn' om en studieplads til september næste år. 

Det kan også ske, at du får tilbudt en studieplads senere end 15. august/15. januar. Hvis du får tilbudt en studieplads så sent, har du dog lov til at takke nej, uden at du mister dit tilsagn om en studieplads næste år. 

Vil du risikere at skulle vente et år?

Hvis du får tilbudt en standby-plads d. 28. juli, vil du ikke få tilbudt en studieplads på en af dine lavere prioriteter. Før du søger en standby-plads, skal du derfor overveje, om du er villig til potentielt at vente et år med at starte på en uddannelse, eller om du hellere vil have mulighed for at starte på en lavere prioritet.

Tilsagn

Hvis du får en standby-plads, men ikke får tilbudt en studieplads i år, har du tilsagn om en studieplads næste år. Næste år skal du søge ind igen på optagelse.dk, og i dit ansøgningsskema skal du sætte kryds i feltet 'Jeg har tilsagn'. 

Tilsagnet gælder kun til den ansøgte uddannelse og kun til næste år. Du skal stadig opfylde alle adgangskrav til uddannelsen.