Skip to main content

Autonome biler

Autonome køretøjer TEK

I dette undervisningsforløb arbejder eleverne med en selvkørende bil. Forløbet består af en teoretisk introduktion til emnet efterfulgt af praktiske opgaver, der udføres af eleverne, med hjælp fra ingeniørstuderende på SDU.

Forløbet er bygget op i fire forskellige faglige workshop-moduler, der giver undervisere mulighed for at tilrettelægge en fagpakke, der passer bedst til klassens behov.

Et eksempel kan være, at I ønsker en hel dag, hvor vores ingeniørstuderende kommer til jeres gymnasium. Her bruges første halvdel af dagen på Line Follower-modulet, og efter frokost kan eleverne arbejde videre med Accelerometer-modulet.

Med Autonome biler får eleverne arbejdet praktisk med fysikpensummet på en sjov og anvendelsesorienteret måde

Basis-workshop: Line Follower (3-4 timer inkl. pauser)

Line Follower er basis-workshoppen for Autonome biler undervisningsforløbet. Denne workshop er en forudsætning for de øvrige tre workshops, så den laver vi altid først. I denne workshop sætter vi fokus på, hvad selvkørende biler er, herunder relaterede emner såsom etikken bag selvkørende biler, og hvilke beslutninger selvkørende biler skal tage, fx i forbindelse med trafikuheld. Hvem skal skånes – passagererne i bilen, eller øvrige trafikanter?

Herefter dykker vi ned i teorien om styring, sensorer og programmering. Eleverne får den nødvendige viden for at kunne programmere en af vores biler. Efter teorien bliver eleverne delt op i mindre grupper, og hver gruppe får udleveret en af vores biler, og så skal de i gang med de praktiske opgaver og eksperimenter, så de lærer at programmere bilerne til at følge en linje på gulvet. Vores studerende vil undervejs sikre, at alle er med og får succes med opgaverne.

Se vores video om modulet

Forudsætninger

Eleverne skal gå på en naturfaglig eller teknisk linje samt have interesse for teknologi. 

Det er ikke et krav at kunne programmere i forvejen.

Målgruppe

Målgruppen er både 1., 2. og 3.G.

 

Citat fra en lærer i Fysik og Idræt:

I fysik på HTX arbejder vi med virkelighedsnære problematikker, så det har været fedt at få virkelige data fra sådan et autonomt køretøj, som bevæger sig. Det flugter godt med den daglige undervisning.

Teorien er en del af det pensum som vi har været igennem, men der er puttet et ekstra lag på i kraft af denne workshop, der gør det mere virkelighedsnært og samtidig tilføje nogle ekstra metoder som eleverne ikke tidligere er stødt på.”

Morten Hugener Nielsen - VTG - Vejle Tekniske Gymnasium

Læringsmål

Sensorer og sensorsystemer

Forståelse omkring selvkørende biler

Basal softwareprogrammering

Kontakt

For yderligere information, kontakt os på tlf./mail

6550 1651/engineeringsonderborg@tek.sdu.dk

Suppleringsworkshop: Accelerometer

Supplering til Autonome køretøjer workshoppen på 2-3 timer inkl. pauser

Se mere her

Suppleringsworkshop: Genopladelige Batteri

Supplering til Autonome køretøjer workshoppen på 2-3 timer inkl. pauser

se mere her

Suppleringsworkshop: Processorteknologi

Supplering til Autonome kørertøjer workshoppen på 2-3 timer inkl. pauser

Se mere her

Tilbudstype Workshop
Hvor Dit gymnasium eller SDU Sønderborg
Varighed 4-6 timer
Pris Oplæg i Region Syddanmark hos jer er gratis, udenfor pålægges transportgodtgørelse. Oplæg hos os kræver egne transportudgifter.

Sidst opdateret: 13.03.2024