Skip to main content
Ny professor

Nina Bonderup Dohn er ny professor på SDU

SDU har fået en ny professor i læring og IT, og vi stillede fem spørgsmål til professoren. Læs her bl.a. hvordan professor Nina Bonderup Dohn håber, at hendes forskning kan gavne andre.

Nina Bonderup Dohn er  blevet udnævnt til ny professor i læring og IT ved Institut for Design og Kommunikation på SDU, hvor hun allerede er leder af forskningsprogrammet Didaktik, Design og Digitalisering og af  FKK-projektet Designing for Situated Knowledge in a World of Change. Som ny professor ser hun frem til at sætte endnu mere fokus på forskning i og udvikling af undervisning og ikke mindst, hvordan man kan integrere IT langt bedre i undervisningen i hele uddannelsessystemet.

 

Hvad kommer det til at betyde for dig og miljøet, at du nu bliver professor?

- Det giver en anden synlighed til vores forskningsområde, at vi nu har en professor på området. Det bliver nemmere at gå i dialog og være endnu mere synlig både i den internationale forskning og den offentlige debat. Vi er allerede en stærk spiller inden for IT og læring og at integrere IT mere i undervisningen, og vil også meget gerne byde mere ind på området omkring computational thinking.

 

Hvis du var politiker for en dag, hvad ville du så straks forandre inden for dit fagområde?

- Jeg ville virkelig få travlt, hvis jeg skulle nå det hele, her kommer hovedpunkterne:

-Afskaffe fremdriftsreformen og give dobbelt-SU til studerende, der læser et eller flere semestre i udlandet. Og studerende, der er af sted, skal have lov at komme hjem med de eksaminer, de mener er relevante for deres faglige udvikling. Ikke bare de fag, som giver merit. Uddannelser i dag styres mere og mere ud fra politikernes og universiteters ideer om, hvad der er relevante uddannelser. Men mon ikke de studerende selv er kvalificererede til at beslutte, hvad der er relevant uddannelse for dem. Vi vil vel hellere have, at de kan tænke kreativt og gør noget andet, end vi gør, end at de skal være hurtige. 

- Ændre vores evalueringsformer, så både undervisere og studerende kunne slippe for at spilde så meget tid og ressourcer på eksamen og karakterræs. Man ville få meget mere ud af at have fokus på, at de studerende tilegner sig kompetencer end at skulle kontrollere, om de har fået dem. Og så skulle man ikke kun bruge karakterer som evaluering, men inddrage feedback som en langt mere integreret del af den daglige undervisning.

- Vi er nødt til at flytte fokus i spørgsmålet om IT i undervisningen, så vi sikrer at IT bruges på en kvalificeret måde, fremfor at vi altid bare siger jubii, vi bruger IT. Så jeg ville skynde mig at sætte penge af til at didaktikere kunne arbejde sammen med lærere om at udvikle området.

- Afskaffe de nationale tests, fordi de flytter fokus fra at lære til at præstere hos eleverne, ligesom det påvirker lærerne til at planlægge undervisningen på en måde, så eleverne klarer testene. Og det levner desværre mindre plads til diskussion og dannelse i skolen.

 

Hvordan håber du, at andre mennesker kan få gavn af din forskning?

- Vi laver jo aktionsforskning, så vores forskning involverer altid praktikere og praktiske problemstillinger såsom; eleverne er demotiverede i programmeringsfag, hvordan kan man gøre det anderledes? Jeg håber, at vores udvikling af didaktiske designs kan inspirere lærere, så deres elever kommer til at lære bedre.

 

Hvilket spørgsmål vil du allerhelst finde svar på som professor?

- Jeg ville gerne knække koden både teoretisk-filosofisk og praktisk-pædagogisk til, hvordan vi kan inddrage IT i undervisningen på måder, der gør det lettere for de lærende at bruge viden lært i én sammenhæng i nye kontekster. Og vel at mærke på en sådan måde, at teknologien indgår, som den oplagte og ’naturlige’ måde at gøre det på didaktisk set, fremfor som et kunstigt tilsat element. (som sms’er i dag er den oplagte og ’naturlige’ måde at koordinere mødesteder på kommunikationsmæssigt set).

 

Hvad optager dig, når du ikke forsker eller underviser?

-Jeg svømmer to gange om ugen, og så elsker jeg at vandre. Min mand og jeg kører gerne en time for at vandre et godt sted i Jylland eller på Fyn og så går vi og hyggesnakker og nyder livet sammen. Det bedste ved at vandre er at se flotte udsigter og sjove dyr i naturen og min topscorer er nok en wombat, som vi så på en tur til Australien. Den vildeste vandretur jeg har været på Annapurna Circuit i Nepal, fordi det var så fysisk udfordrende. Når man vandrer op til 5,5 kilometers højde føles det, som om man har influenza, og når man så bevæger sig ned igen, føles det som om man flyver.

Mød forskeren

Nina Bonderup Dohn er ny professor og dr. phil ved Institut for Design og Kommunikation på SDU Kolding. Hun er leder af forskningsprogrammet Didaktik, Design og Digitalisering og står desuden i spidsen for FKK-projektet ”Designing for Situated Knowledge in a World of Change”.

Redaktionen afsluttet: 06.07.2018