Skip to main content
hjemmearbejde

Hvordan holder I motivationen under corona?

I snart et år har corona-pandemien præget vores arbejds- og studieliv, men hvordan holder I motivationen under de helt anderledes betingelser? Det spurgte vi fem medarbejdere fra Humaniora om.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 26-01-2021

Hjemmearbejde er blevet den nye normal, og der går nok noget tid endnu, før vi ses på campus. Men hvordan holder I motivationen bag skærmene? Det svarer fem medarbejdere på lige her.

 

Nikolaj Elf, professor, Center for Grundskoleforskning

Hvad var det bedste, som skete i 2020?
Opstart af Center for Grundskoleforskning.
Hvilken ting sikrer, at du holder motivationen på hjemmekontoret?
Formiddagsgymnastik med min kone. Vi afsætter 10 min om dagen til at stå og hoppe, vride og stå i bro mens vi hører høj popmusik. Et smukt syn, men desværre ingen billeddokumentation. Forestil dig det selv. Eller bedre: Gør det selv!
Hvad glæder du dig til i 2021?
At afholde vores ”Nu er centeret godt i gang”-konference efteråret 2021, som blev annonceret, da vi måtte aflyse vores åbningskonference. Det bliver forhåbentlig med flere hundrede deltagere.


Helle Lykke Nielsen, lektor, Center for Mellemøststudier

Hvad var det bedste, som skete i 2020?
At der kom mere ro på mit arbejdsliv efter nedlukningen. Omlægningen af den fysiske undervisning til online har i perioder været meget stressende, men forskningsmæssigt har jeg oplevet at kunne fordybe mig fagligt på en måde, jeg ikke kan mindes at have haft mulighed for i rigtig mange år.

Det at have sammenhængende tid til at læse bøger og tænke sig om uden hele tiden at blive afbrudt af møder, foredrag og telefonopkald har været en lise for sjælen. Og undervisningsmæssigt hjalp det rigtig meget på stressen at skifte fra Zoom til Adobe Connect - det har givet meget bedre styr på både pædagogik og teknik. 

Hvilken ting sikrer, at du holder motivationen på hjemmekontoret?
Jeg har fra begyndelsen haft en god struktur på min arbejdsdag, så jeg ikke kommer til at lave for mange overspringshandlinger. I de små indlagte pauser går jeg ofte ud i haven og fjerner lidt ukrudt eller spiser nogle brombær og får på den måde både lys og luft.

Og så er jeg så heldig at have en hund, som nyder mit selskab og systematisk minder mig om, hvornår det er tid til at blive luftet. Alt sammen skaber det en god ramme om arbejdsdagen, og det nyder jeg virkelig.

Hvad glæder du dig til i 2021?
Ligesom alle andre glæder jeg mig til at restriktionerne bliver ophævet, så vi kan mødes både socialt og professionelt in real life i stedet for på Zoom. Jeg har savnet julefrokoster, cafe-besøg og mine vinklub-smagninger - det bliver godt at kunne genoptage de aktiviteter.

Jeg glæder mig også til at kunne besøge mine gamle forældre uden hele tiden at være bange for, om jeg risikerer at bære smitte med. Og hvem ved: måske bliver det muligt at rejse til Iran og Israel på forskningsophold - noget jeg har måtte udskyde i foreløbig et år, og som jeg glæder mig rigtigt meget til - hvis ikke i 2021, så i hvert fald i 2022!

Jeg er så heldig at have en hund, som nyder mit selskab og systematisk minder mig om, hvornår det er tid til at blive luftet

Helle Lykke Nielsen, lektor

Anne Lieberg, campuskoordinator SDU Kolding

Hvad var det bedste, som skete i 2020?
Selvom 2020 føltes som året, hvor alt blev aflyst, så blev der jo faktisk også skudt gang i nye store projekter. Set med SDU Kolding-briller er det superspændende, at UC Syd i september tog første spadestik til deres nye byggeri, som skal bygges sammen med vores trekant. Det betyder, at vi i 2022 kan byde velkommen til en masse nye studerende i campusområdet og nye spændende samarbejder. On a positive note har corona-restriktioner og nedlukning også betydet, at de forudsete parkeringsudfordringer på campus i forbindelse med byggeriet har vist sig ikke at være et problem... endnu... 😉

Hvilken ting sikrer, at du holder motivationen på hjemmekontoret?
Hvor træt jeg end kan blive af strømmen af Zoom-, Teams-, Skype- og hvad har vi ellers-møder, så er det nu ret fantastisk, at det giver mulighed for at kunne mødes med sine kollegaer og drikke den dér online-fredagsøl eller mødes over morgenkaffen og lige få vendt dagsformen og dagens horoskop.

Hvad glæder du dig til i 2021?
Lige nu glæder jeg mig allermest til forår, flere kram, færre online-møder, fredagsøl i solen. Og så krydser jeg fingre for, at vi i år forhåbentlig kan byde de studerende velkommen med en fantastisk fælles studiestart-koncert i campusområdet.


 

Sune Vork Steffensen, professor, Centre for Human Interactivity

Hvad var det bedste, som skete i 2020?
Jeg synes, vi lærte værdien af at skrælle alt det overflødige væk og fokusere på kerneopgaverne, der hvor vi er bedst og oplever mest arbejdsglæde. Vi lærte også, hvor meget man kunne skræller af og faktisk stadig have et arbejdsliv, som er godt.

Hvilken ting sikrer, at du holder motivationen på hjemmekontoret?
Jeg prioritere at fordybe mig i de arbejdsopgaver, som er sjovest, uden at skulle tænke strategisk. Det sikrer, at arbejdet herhjemme bliver ved med at være sjovt.

Hvad glæder du dig til i 2021?
Jeg glæder mig til at kunne undervise studerende face-to-face i stedet for online, og ikke mindst smalltalke med kollegaer og spise sin madpakke med andre voksne mennesker.

Anne-Marie Mai, professor i litteratur, Institut for Kulturvidenskaber

Hvad var det bedste, som skete i 2020?
Jeg er meget glad for at have været med til at bringe Det Danske Akademi ud af en dyb krise. Vi har fået valgt nogle fremragende nye medlemmer: forfatterne Olga Ravn, Harald Voetmann, Cecilie Eken og Naja Marie Aidt. Det har været utrolig vanskeligt og nervepirrende at sikre Akademiets overlevelse og fornyelse. Men nu ser jeg meget fortrøstningsfuldt på fremtiden.

Hvilken ting sikrer, at du holder motivationen på hjemmekontoret?
Jeg sørger for at gå en lang skovtur en gang om dagen – det hjælper på mit humør og velbefindende i det hele taget, og efter en god travetur bliver lettere at sidde bag skærmen!

Hvad glæder du dig til i 2021?
Jeg glæder mig til, at to verdensberømte forfattere – om alt går godt med vaccinen - kommer til SDU; Nobelpristageren Herta Müller besøger DIAS i september, og Karl Ove Knausgård kommer forbi SDU i november, hvor han modtager sin HCA Literature Award i Odense.

Topfoto: Chris Montgomery/Unsplash

Redaktionen afsluttet: 26.01.2021