Skip to main content
DA / EN

Forbes: Ingeniør fra SDU blandt de største unge talenter i Europa

Magasinet Forbes har udråbt ingeniør fra SDU og medstifter af Particle3D til at være en af de mest lovende talenter i Europa. Virksomheden arbejder på at 3D-printe knogler i et materiale, som er næsten lig med naturlige knogler.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk

- Jeg er meget glad og stolt. Jeg havde ikke regnet med at komme på listen. Jeg havde faktisk glemt alt om det. Så det kom som en stor overraskelse. Nu har jeg også lovet de to andre kage.

Det siger Martin Bonde Jensen efter at han så sit billede og navn offentliggjort på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes liste over de 30 mest lovende talenter i Europa under 30 år: Kategorien ”30 Under 30”, Science & Healthcare.

De to andre, som Martin Bonde Jensen henviser til, er Casper Slots, der også er ingeniør fra SDU, og lektor Morten Østergaard Andersen fra SDU Biotechnology. Sammen stiftede de i 2017 virksomheden Particle3D.

- De har begge rundet de 30 år. Jeg er kun 28 år, derfor er det kun mig, som står på listen, griner Martin Bonde Jensen.

 

Kunstige naturtro knogler

Sammen har de udviklet et kunstigt knoglemateriale, som ligner kroppens eget. Museforsøg har vist, at kroppen accepterer knoglerne ved også at danne marv i de kunstige knogler. På sigt bliver de kunstige knogler endda overtaget af kroppens egne og forsvinder. Knoglerne har derudover den fordel, at de kan 3D-printes, så kirurgerne kan lave implantater, som passer perfekt til den enkelte.

- Vi håber, at denne promovering gennem et anerkendt amerikansk erhvervsmagasin som Forbes vil betyde, at udlandet får øjnene op for vores forskning og virksomhed. I udviklingen af knoglematerialet arbejder vi tæt sammen med en kæbekirurg fra OUH, men det vil være rart med internationale kontakter, siger Martin Bonde Jensen.

Ideen bag Particle3D begyndte som et bachelorprojekt hvor de to ingeniørstuderende i velfærdsteknologi, Martin Bonde Jensen og Casper Slots fik en opgave stillet af kæbekirurg Torben H. Thygesen fra OUH. Nemlig at finde frem til et kunstigt knoglemateriale som 3D-printeren kan bruge; som er stærkt, som kroppen accepterer, og som på sigt forsvinder igen.

- Det, der kommer ud af 3D-printeren er faktisk keramik. Størstedelen af menneskets knogler er bygget op af keramik. Vi blander et pulver, som hovedsageligt er calciumfosfat med fedt, så konsistensen bliver helt rigtig, siger lektor Morten Østergaard Andersen, som var vejleder på bachelorprojektet.

Læs også: Forskere 3D-printer levende knogler

Se alle Forbes' ”30 under 30” -kandidater fra hele Europa

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 22.01.2018